Wykonanie
Jesienią często robię różne zapiekanki . Ich dodatkową zaletą jest to, że można je
potem odgrzać na kolację. Po za tym, do ich przyrządzenia można wykorzystać wszystko, co nam zalega w lodówce.Zapiekanka ziemniaczana – przepis:7-8 dużych ugotowanych
ziemniaków350 ml
śmietany 18%pół pęczka
natki pietruszki1
zielona papryka1 duża
cebulakilka
pomidorów koktajlowych
sól,
pieprz,
estragon,
oreganoserZiemniaki kroimy w plasterki i układamy na dnie formy wysmarowanej
masłem. Następnie na ziemniakach układamy
cebulę, posiekaną
natkę i
paprykę po czym robimy obręcz z pozostałych
ziemniaków i smarujemy odrobiną
oliwy. Na środek wylewamy
śmietanę wymieszaną z
przyprawami i rzucamy kilka połówek
pomidorów koktajlowych. Opcjonalnie całość można posypać jeszcze
serem. Zapiekankę pieczemy przez 30-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (moja była pieczona nieco krócej niż 30 minut, dlatego ziemniaczki nie zdążyły się zarumienić).