ßßß Cookit - przepis na Śledź pod pierzynką

Śledź pod pierzynką

nazwa

Wykonanie

Składniki
250 g filetów śledziowych (gotowych, wypłukanych)
1 łyżka soku z cytryny
1 mała cebula
2 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej)
4 łyżki oleju lnianego lub rzepakowego tłoczonego na zimno
świeżo zmielony pieprz
3 buraki
4 ziemniaki
4 ogórki kiszone
5 jajek
150 g sera żółtego
pęczek szczypiorku
Oraz
300 ml majonezu (domowego lub dowolnego)
Przygotowanie
Śledzie pokroić na kawałeczki, skropić sokiem z cytryny, wymieszać z drobno posiekaną cebulą, musztardą, olejem, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i wyłożyć do szklanej dużej salaterki. Posmarować warstwą majonezu (ok. 1/3 ilości).
Buraki i ziemniaki gotować w mundurkach w oddzielnych garnkach. Buraczki gotować przez ok. 1 i 1/2 godziny, ziemniaki około 1 godzinę. Małe buraczki i ziemniaki będą się gotować krócej. Warzywa odcedzić i ostudzić.
Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę i doprawić solą oraz pieprzem, położyć na warstwie śledzia. Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ogórki. Posmarować warstwą majonezu. Buraczki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do sałatki i posmarować ostatnią częścią majonezu.
Jajka ugotować na twardo i drobno posiekać na desce, dodać do sałatki. Na wierzch dać starty ser i szczypiorek. Odstawić na minimum godzinę, można przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce.
Wskazówki
Zamiast majonezu można zrobić sos majonezowy light : 150 g śmietany 18% lub 12% + 1 łyżka musztardy dijon + 5 łyżek majonezu + 2 łyżki oleju lnianego lub rzepakowego tłoczonego na zimno + świeżo zmielony pieprz + szczypta soli morskiej.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/sledz-pod-pierzynka