Wykonanie
Jeśli
sałatka śledziowa, to koniecznie z
burakiem. Kojarzy mi się ze Świętami, bo tylko wtedy pojawiała się na naszym
stole, choć moja wersja jest nieco inna. Przygotowuję ją kiedy mam ochotę i na
śledzie i na
sałatkę, to połączenie jednego z drugim. :-) Jest dość czasochłonna, ale zapewniam, że warto.
200g
filetów śledziowych w
oleju3
ziemniaki2
buraki3
jajka1/2 pęczka
szczypiorku2-3 łyżki
majonezupieprz1.
Filety śledziowe moczymy w wodzie przez około 30 minut. Osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, kroimy na kawałki o szerokości około 1 cm.2.
Buraki i
ziemniaki w mundurkach myjemy i gotujemy do miękkości.
Jajka gotujemy na twardo.3.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę,
buraki obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki.
Jajka kroimy w kostkę,
szczypiorek siekamy.4. Wszystkie składniki przekładamy do miski (zostawiamy tylko 1 łyżkę posiekanego
szczypiorku do dekoracji), dodajemy
majonez i mieszamy. Dekorujemy
szczypiorkiem.