ßßß Cookit - przepis na Batony śniadaniowe (wersja 2.0)

Batony śniadaniowe (wersja 2.0)

nazwa

Wykonanie

Czasy się zmieniają, przepisy Nigelli Lawson również ;-). Szybkie batony śniadaniowe ewoluowały przez lata. Teraz są bezmleczne, bezglutenowe, bez jajek, bez tłuszczu i bez cukru - zamiast niego do posłodzenia użyjemy suszonych owoców. Czy smakują - tak :-). Świetna i pożywna porcja na śniadanie, w dodatku można je upiec wcześniej, przechowywać w lodówce i mrozić. Nie mam nic przeciwko takim batonikom zamiast porannej porcji owsianki lub muesli, dla urozmaicenia :-). Polecam!
Składniki na 16 sztuk:
350 g daktyli*
400 ml wody
2 łyżeczki cynamonu
75 g jagód goji
75 g pestek dyni
150 g brązowego siemienia lnianego
50 g pokruszonego ziarna kakaowca (cocoa nibs)
25 g nasion chia
25 g płatków kukurydzianych (w zastępstwie można użyć ryżu preparowanego lub płatków gryczanych)
100 g płatków owsianych (nie błyskawicznych)
Formę kwadratową o boku 23 - 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Daktyle drobno posiekać. Umieścić w garnuszku, dodać cynamonu, zalać wodą. Pogotować około 8 - 10 minut do rozgotowania i otrzymania daktylowej papki (jeśli zostały większe nierozgotowane kawałki można je rozgnieść widelcem).
Do wiekszego naczynia wlać gotowe daktylowe puree i dodać pozostałe składniki, dobrze wymieszać. Wcisnąć w dno formy, wyrównać.
Piec w temperaturze 175ºC przez 25 - 30 minut, uważając, by z góry nie przypalić (zwłaszcza jagody goji _ szybko się rumienią), można w połowie pieczenia przykryć folią alumininiową. Wyjąć, wystudzić, pokroić na kwadraty.
Można przechowywać do tygodnia w zamkniętej puszce, w chłodnym miejscu. Można mrozić.
Uwaga: w wersji bezglutenowej należy użyć płatków kukurydzianych i owsianych nie zanieczyszczonych glutenem.
* Wykorzystałam domowe zapasy owoców suszonych: daktyli (250 g), a resztę uzupełniłam suszonymi figami i morelami.
Smacznego :-).
Źródło przepisu - Nigella Lawson 'Simply Nigella: feel good food'.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/batony-sniadaniowe-wersja-2-0