Wykonanie
Tak naprawdę miały być zupełnie inne ale chciałam sobie ułatwić pracę a
potem w środku nocy musiałam kombinować. Na szczęście kombinacja i poszukiwania pomocy w internecie pomogły i w efekcie powstały pyszne batony., pełne zdrowia i dodające energii.
Składniki:300 g
płatków owsianych (zwykłych lub górskich)300 g
daktyli5 - 7 łyżek
jagód goji75 g
nasion słonecznika4 łyżki nasion chia (+ 16 łyżek
wody)1 łyżeczka
cynamonuWykonanie:
Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na kwadrans. Odcedzić płyn a
daktyle zmiksować.Nasiona chia zalać
wodą i odstawić na kwadrans aż napęcznieją.Wymieszać zmiksowane
daktyle, namoczone nasiona chia z pozostałymi składnikami. Formę (ok 15 x 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę i dokładnie wyrównać przyciskając masę do dna. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 - 190 stopni i piec przez około 25 - 35 minut. Sprawdzać czy batony nie spiekają się zbytnio. Odstawić do przestudzenia i chłodne pokroić na części.