Idealne pożywienie dla sportowców. Batony po przygotowaniu są miękkie, ale utrzymują zwartą formę (chociaż na maraton się niestety nie nadają, ale przed i po - jak najbardziej).Czas przygotowania: 15 min. + 30 min. pieczeniaIlość porcji: 12 batonówSkładniki:250 g dowolnych płatków (owsianych, jęczmiennych, gryczanych itp.)100 g suszonych owoców (moreli, daktyli, rodzynek)60 g ziaren słonecznika3 łyżki mielonego siemienia lnianego100-150 g syropu z agawy lub miodu150 ml letniej wody3 łyżki mąki razowejOwoce suszone umyć i namoczyć na 30 min. w wodzie.Suszone owoce odlać i zblendować.Do dużej miski wsypać płatki i ziarna. Dodać mus z suszonych owoców. Wymieszać łyżką.Dodać część syropu z agawy lub miodu.Aby uzyskać gęstą, lepiącą konsystencje należy dodawać wodę i mąkę. Jeśli trzeba jeszcze zagęścić masę, należy dodać więcej zmielonego siemienia lnianego lub zmielonych płatków.Naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia.Nagrzać piekarnik do 160 ° C.Wyłożyć gotową masę na dno naczynia, dobrze docisnąć do dna i wyrównać łyżką powierzchnię. Wierzch posmarować miodem lub syropem z agawy.Piec przez ok. 30 min.