Wykonanie
Po niedzielnym obiedzie została mi połówka
batata. Wykorzystuję ją więc na śniadanie i zapiekam owsiankę, którą nafaszerowałam
batatem i na odwrót. Owsiane oraz delikatne jaglane z słodkimi, świeżymi
daktylami i aromatycznym
cynamonem . Do tego
batatowe puree i chrupiące
masło orzechowe . Nie brakuje tu też kawałków
gorzkiej czekolady . Takie śniadania zdecydowanie dodają najwięcej energii przed długim dniem w szkole/pracy i zawsze cieszą podniebienie
orzechowo-batatowa owsianka z
płatkami jaglanymi,
cynamonem i
daktylami pieczona w słodkim
ziemniakupeanut butter-sweet potato oatmeal with millet flakes, cinnamon and dates baked in sweet potatoSkładniki:3 łyżki
płatków owsianych3 łyżki
płatków jaglanychłyżka
siemienia lnianegocynamonposiekane, świeże
daktyle (lub suszone, bez pestek)1/2 szkl.
mleka roślinnego (tu: owsiane)połowa dużego
batata (dokładnie umyty)kopiasta łyżka
masła orzechowegoposiekana
gorzka czekolada (tu: 92%, dowolna ilość)
Płatki wymieszać z siemieniem,
cynamonem i
daktylami, zalać na noc
mlekiem. Wieczorem, by przyspieszyć przygotowywanie rano – upiec słodkiego
ziemniaka do miękkości (nakłuć go lekko nożem i zawinąć w folię) w 200 stopniach Celsjusza przez ok. 40-45 min. Ostudzić i wstawić do lodówki. Rano wydrążyć środek (zostawiając trochę na ‚dnie’ i bokach, a resztę rozgnieść na puree, które wymieszać z owsianką. Dodać do niej resztę składników tzn.
masło orzechowe i
czekoladę. Przełożyć do wydrążonego
ziemniaka (reszta do kokilki wysmarowanej
olejem kokosowym) i piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 25-30 min. Smacznego!Pogoda tak piękna, naprawdę chce się żyć, jeszcze bardziejHumor dopisuje, a w kuchni się dzieje –
chleb rośnie, pasztet się piecze, owsianka na śniadanie, do plecaka ZmianyZmiany… i choć wiele czasu poświęcam nie tylko nauce to na nią czas też zawsze jest. To lubię, równowaga zachowana, pogodne dniPrzyjemnej środy!