Wykonanie

Dlaczego
burak w wypiekach nie miałby być doceniany tak samo jak
marchewka czy dynia? Upieczmy z dodatkiem puree z ugotowanych
buraczków wspaniałe, mięsiste ciasto
czekoladowe! Nikt się nie zorientuje, jaki tajemniczy składnik zawiera ciasto, a ono pozostanie długo wilgotne i świeże :-). Bardzo polecam pod wspaniałą
czekoladową polewą!Składniki:50 g
kakao175 g
mąki pszennej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia200 g drobnego
cukru do wypieków250 g ugotowanych
buraczków, zmiksowanych na puree3 duże
jajka200 g
oleju słonecznikowego lub rzepakowego100 g deserowej lub
gorzkiej czekolady bardzo drobno posiekanejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Do naczynia przesiać
mąkę pszenną,
kakao,
proszek do pieczenia i
cukier. Wymieszać, odłożyć.W malakserze (lub blenderem) zmiksować do gładkości puree z ugotowanych
buraczków,
jajka i
olej. Do zmiksowanych mokrych składników dodać przesiane suche składniki i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia. Dodać drobniutko posiekaną
czekoladę, wymieszać.Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić, po wierzchu rozprowadzić gęstniejącą
polewę czekoladową.
Polewa czekoladowa50 g
gorzkiej czekolady, posiekanej50 ml
śmietany kremówki 36%1 łyżeczka golden
syrupu lub
mioduW garnuszku podgrzać
śmietanę kremówkę i golden syrup/miód, prawie do wrzenia, natychmiast zdjąć z palnika. Dodać posiekaną
czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu
czekoladowego, w razie konieczności przetrzeć przez sitko. Pozostawić do lekkiego zgęstnienia.Smacznego :-).


Źródło przepisu - realfood.tesco.com .