Ciasto mocno czekoladowe

nazwa

Wykonanie

Jeśli lubisz ciasta czekoladowe i to takie, które są proste i szybkie w przygotowaniu to ten przepis jest idealny. Nieskomplikowany skład i szybki czas wykonania pozwolą zrobić ciasto, gdy musimy zrobić je na szybko, np. przed nieoczekiwaną wizytą 😉
Składniki:
85 g kakao
200 g mąki
300 g cukru
250 ml mleka
150 ml oleju słonecznikowego
125 g śmietanki kremówki 30%
3 jajka
1 łyżka proszku do pieczenia
Dodatkowo, na polewę:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1/2 szklanki cukru
100 ml śmietanki kremówki 30%
Poziom trudności
     1 . 5/5
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200°c.
Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia.
W osobnym naczyniu utrzeć jajka z cukrem na biały puch.
Stopniowo dolewać olej, cały czas ucierając.
Również stopniowo dodawać suche składniki oraz dokładnie zmiksować, aż ciasto będzie jednolite.
Dodać śmietankę i również zmiksować. Na końcu dodać mleko i miksować aż wszystko się ze sobą połączy.
UWAGA! Ciasto będzie bardzo rzadkie, to normalne 🙂
Prostokątną keksówkę wyłożyć papierem i wlać ciasto.
Temperaturę zmnieszyć do 160 stopni i od razu włożyć ciasto. Piec przez 60 min. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem, czy ciasto w środku nie jest płynne. Patyczek nie powinien być całkowicie suchy, natomiast ciasto nie może być w środku lejące.
Po wyciągnięciu ciasta przygotować polewę. W rondlu roztopić czekoladę. Dodać cukier i dokładnie wymieszać. Wlać śmietankę i mieszać, aż polewa się połączy.
Wylać na ciepłe ciasto. Można posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Smacznego!
Źródło:https://inspiracje-kulinarne.pl/ciasto-mocno-czekoladowe