Wykonanie
Jeśli lubisz ciasta
czekoladowe i to takie, które są proste i szybkie w przygotowaniu to ten przepis jest idealny. Nieskomplikowany skład i szybki czas wykonania pozwolą zrobić ciasto, gdy musimy zrobić je na szybko, np. przed nieoczekiwaną wizytą 😉

Składniki:85 g
kakao200 g
mąki300 g
cukru250 ml
mleka150 ml
oleju słonecznikowego125 g
śmietanki kremówki 30%3
jajka1 łyżka
proszku do pieczeniaDodatkowo, na polewę:1 tabliczka
gorzkiej czekolady1/2 szklanki
cukru100 ml
śmietanki kremówki 30%Poziom trudności 1 . 5/5




Przygotowanie:Piekarnik nagrzać do 200°c.
Mąkę wymieszać z
kakao i
proszkiem do pieczenia.W osobnym naczyniu utrzeć
jajka z
cukrem na biały puch.Stopniowo dolewać
olej, cały czas ucierając.Również stopniowo dodawać suche składniki oraz dokładnie zmiksować, aż ciasto będzie jednolite.Dodać
śmietankę i również zmiksować. Na końcu dodać
mleko i miksować aż wszystko się ze sobą połączy.UWAGA! Ciasto będzie bardzo rzadkie, to normalne 🙂Prostokątną keksówkę wyłożyć papierem i wlać ciasto.Temperaturę zmnieszyć do 160 stopni i od razu włożyć ciasto. Piec przez 60 min. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem, czy ciasto w środku nie jest płynne. Patyczek nie powinien być całkowicie suchy, natomiast ciasto nie może być w środku lejące.Po wyciągnięciu ciasta przygotować polewę. W rondlu roztopić
czekoladę. Dodać
cukier i dokładnie wymieszać. Wlać
śmietankę i mieszać, aż polewa się połączy.Wylać na ciepłe ciasto. Można posypać posiekanymi
orzechami włoskimi.Smacznego!
