ßßß Cookit - przepis na Muffiny czekoladowo - dyniowe z jabłkiem

Muffiny czekoladowo - dyniowe z jabłkiem

nazwa

Wykonanie

Na pożegnanie z dynią... pyszne muffiny z dodatkiem dyniowego puree i jabłka. Jak małe kawałeczki brownies :-). Wilgotne, mięciutkie, z soczystymi kawałkami jabłek, nie można się od nich oderwać. Przykryte polewą czekoladową dłużej utrzymują świeżość... Polecam!
Składniki na około 10 sztuk:
3/4 szklanki mąki pszennej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1 jajko
50 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
pół szklanki drobnego cukru do wypieków
pół szklanki puree z dyni*
2 łyżki mleka (lub więcej, w razie potrzeby)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 nieduże jabłka, obrane i pokrojone w kostkę
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do pierwszego naczynia przesiać składniki suche: mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon. Wymieszać.
W jednym naczyniu wymieszać: lekko roztrzepane jajko, olej, cukier, puree z dyni, wanilię i mleko.
Składniki suche przesypać do składników mokrych, wymieszać rózgą lub widelcem do połączenia. Dodać jabłka pokrojone w kostkę, wymieszać. Ciasto powinno być dość gęste. Jeśli jest trochę zbyt gęste (co może zależeć od dyniowego puree) należy dodać kolejną łyżkę mleka lub dwie, wymieszać.
Formę do muffinów wyłożyć papilotkami, a je uzupełnić ciastem nieco więcej niż do 3/4 wysokości papilotki. Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce. Polać gęstniejącą polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:
25 g czekolady gorzkiej, posiekanej
25 g czekolady mlecznej, posiekanej
50 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
1 łyżeczka miodu lub golden syrupu
Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać obie posiekane czekolady, miód/golden syrup i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszac do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Gęstniejącym polać muffiny.
* Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić je samemu - skorzystaj z przepisu na domowe puree dyniowe . To proste!
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/muffiny-czekoladowo-dyniowe-z-jablkiem