ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Przepis na buraczane ciasto czekoladowe znalazłam tutaj i jako wielka fanka buraków, od razu musiałam je zrobić. Niewiele zmieniłam w przepisie i bardzo dobrze, ciasto wyszło idealne. Wilgotne, mocno czekoladowe...mocno, mocno, mocno czekoladowe. Ale przecież takie miało być! Buraka nie czuć ani trochę, jestem ciekawa, czy ktoś niewtajemniczony zauważyłby jego obecność w tym cieście.
Dzisiaj obok tradycyjnego przepisu mam dla Was krótki filmik, który mam nadzieję, że pomoże Was przekonać do zrobienia tego ciacha ;)
Potrzebujemy:
175 g mąki pszennej
50 g kakao
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
100 g gorzkiej czekolady (drobno posiekanej)
1 średniej wielkości ugotowany i obrany burak
200 g cukru
3 jajka
1 szklanka oleju słonecznikowego
Buraka kroimy w kostkę i miksujemy na gładką masę za pomocą blendera lub robota kuchennego razem z trzema jajkami i olejem.
W oddzielnej misce przesiewamy przez sitko mąkę i kakao. Dodajemy do nich cukier i sodę oczyszczoną.
Suche składniki wlewamy do mokrych (do zmiksowanego buraka z jajkami i olejem), dodajemy posiekaną gorzką czekoladę i dokładnie mieszamy.
Piekarnik nastawiamy na 170 stopni C. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 23 cm, pieczemy w 170 C przez 45 minut (do suchego patyczka).
Polewa czekoladowa:
50 ml śmietany kremówki
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżka miodu
Śmietanę kremówkę i miód stawiamy na palniku, podgrzewamy do wrzenia i zdejmujemy. Wkładamy połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy aż się cała rozpuści i powstanie jednolita polewa.
Zastygającą polewę nakładamy na schłodzone ciasto.
Smacznego :)
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2015/11/ciastozburaka.html