Składniki2,5 szklanki mąki pszennej1 szklanka cukru kryształu1 łyżeczka sody0,5 łyżeczki soli200 gram margaryny1 jajko1 tabliczka mlecznej czekolady0,5 szklanki rodzynek0,5 szklanki orzechów włoskich (pokruszonych)Sposób przygotowaniaKrok 1Jajko utrzeć z cukrem. Dodać mąkę, sodę i sól. Wymieszać. Miękką margarynę rozdrobnić i dodać do reszty składników. Czekoladę pokroić w drobne kawałeczki i razem z orzechami i rodzynkami dodać do reszty. Zagnieść ciasto.Krok 2Z ciasta formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, spłaszczać dłonią i układać na blaszce, w dość sporej odległości od siebie (ok 2 cm), żeby ciastka nie posklejały się w trakcie pieczenia.Krok 3Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.Z powyższych proporcji wychodzi około 50 ciasteczek wielkości Piegusków. ;)