ßßß Cookit - przepis na Panierowany łosoś z zielonym puree

Panierowany łosoś z zielonym puree

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 filety z łososia (ze skórą)
sok z połowy cytryny
kilka łyżek jogurtu naturalnego
sól
0,5 szkl pokruszonych płatków kukurydzianych
2 garście pokruszonych orzechów nerkowca
puree
2-3 średnie ziemniaki
0,5 brokuła
3 łyżki mleka zagęszczonego light 4%
sól
Sposób przygotowania
Krok 1
Danie jest bardzo proste i dość szybkie do przygotowania. Ziemniaki i brokuła ugotowałam do miękkości w lekko osolonej wodzie- w trakcie gotowania zajęłam się resztą składników. Orzechy i płatki kukurydziane lekko zmiksowałam w blenderze (można je tez po prostu rozgnieść).
Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni.
Krok 2
Łososia umyłam, osuszyłam i lekko oprószyłam solą. Nasmarowałam go jogurtem i skropiłam sokiem z cytryny- można wcześniej oba te składniki po prostu ze sobą wymieszać. Na koniec każdy filet dokładnie obsypałam panierką, również po bokach i ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam bez przykrycia prze 20 minut, do zrumienienia się panierki.
Krok 3
Brokuła zblendowałam z ziemniakami i mleczkiem zagęszczonym na gładka masę.
Całość podałam z pomidorkami koktajlowymi.
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/12/11685/panierowany-losos-z-zielonym-puree-danie-konkursowe