Wykonanie
![](/Data/Images/www.kulinarneprzygodygatity.pl\2013_slash_03_slash_chleb-razowy-pszenno-zytni-ze/l/-1177360003.JPG)
Od jakiegoś czasu przestałam piec
chleby na drożdżach. Oswoiłam zakwas, mam go zawsze pod ręką. Dziś przedstawiam chlebek
razowy mieszany, na podstawie przepisu znalezionego gdzieś w czeluściach Internetu.
![](/Data/Images/www.kulinarneprzygodygatity.pl\2013_slash_03_slash_chleb-razowy-pszenno-zytni-ze/l/-736558124.JPG)
Składniki I etapu:100 g zakwasu żytniego100 g
mąki pszennej razowej200 g
maki żytniej razowej130 g letniej
wodyWszystkie składniki wymieszać dodając tyle
wody, aby się utworzyła miękka masa. Przykryć folią spożywczą i pozostawić na noc w temperaturze pokojowej.*Jeśli chcemy piec
chleb po południu, mieszamy składniki zaczynu rano, a II etap robimy po południu.Składniki 2 etapu:1 80 g
mąki pszennej razowej200 g
maki żytniej razowej1,5 łyżeczki
soli100 g uprażonego
słonecznikaletnia
woda![](/Data/Images/www.kulinarneprzygodygatity.pl\2013_slash_03_slash_chleb-razowy-pszenno-zytni-ze/l/628849884.JPG)
Wykonanie:Rano mieszamy ze sobą składniki obydwu etapów, dodając tyle
wody, aby powstało luźne ciasto. Pozostawić 10 minut, aby odpoczęło a następnie przełożyć do natłuszczonej i posypanej
otrębami formy. Ja piekę w 2 mniejszych keksówkach.Ciasto przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 2 , 5-3 godzinyWierzch
chleba spryskać
wodą, posypać
otrębami lub
płatkami owsianymi.Piekarnik nagrzać do 230 stopni, wstawić
chleb, obniżyć temp. do 200 stopni. Piec ok. 1 godzinę. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, studzić na kratce.
![](/Data/Images/www.kulinarneprzygodygatity.pl\2013_slash_03_slash_chleb-razowy-pszenno-zytni-ze/l/-1958179000.JPG)