Wykonanie
Pin It
Wczoraj
pisałam o pieczonej dyni, a dziś zgodnie z daną obietnicą podaję pierwszy przepis na wykorzystanie upieczonej dyni. Oczywiście do dzisiejszej zupy możemy wykorzystać
dynię gotowaną na parze lub ewentualnie wrzucić surową do
wody lub
bulionu. Jednak zachęcam do upieczenia dyni, nie wymaga to wiele zachodu, a efekt znakomity ! I różnica w smaku znaczna :-)Składniki:600 g pieczonej dyni1 litr
bulionu1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki kuminu1 łyżeczka
papryki1/2 łyżeczki
chili2 ząbki
czosnku2 łyżki
oliwy z oliwek2-3 łyżki startego
ostrego seraWykonanie:Pieczoną
dynię wrzucamy do garnka, zalewamy
bulionem, dodajemy
przyprawy. Po zagotowaniu trzymamy zupę na ogniu przez 5 minut, następnie ją zdejmujemy i dodajemy
czosnek przeciśnięty przez praskę i
oliwę i blendujemy.Podajemy posypane startym
ostrym serem.Z takich proporcji zupa wychodzi gęsta, jeśli wolicie rzadszą dodajcie większą ilość
bulionu.