ßßß Cookit - przepis na Rolmopsy z ogórkiem

Rolmopsy z ogórkiem

nazwa

Wykonanie

Pin It
J ak pisałam już poprzednio przy wstawianych przepisach na śledzia, dla mnie grudzień to miesiąc śledzia właśnie. Dziś zapraszam na kolejną wariację na temat tej pysznej ryby, czyli przepis na rolmopsy z konserwowym ogórkiem. Na blogu znajdziecie też przepis na domowe rolmopsy z czerwoną papryką, a także inne przepisy ze śledziem w roli głównej:
Śledź po kaszubsku II
Śledź wiejski
Śledź po kaszubsku
Śledź w oleju z pieczonymi burakami
Śledź w oleju z cebulą
Śledź w sosie czosnkowym
Czas przygotowania: 30 minut + czas marynowania
Składniki:
5 filetów śledziowych
5 małych konserwowych ogórków
1 cebula
musztarda dijon
czarny pieprz
wykałaczki
Zalewa
2/3 szklanki wody
1/3 szklanki octu 10%
1/2 łyżeczki białej gorczycy
2 listki laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
Wykonanie:
W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki zalewy. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez 3 minuty na małym ogniu. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka, kładziemy na sitku i przelewamy wrzątkiem. Jeśli mamy malutkie ogórki zostawiamy je w całości, jeśli są większe, kroimy je na pół.
Filety smarujemy musztardą, oprószamy pieprzem, układamy cebulę, po jednym ogórekczku i ciasno zwijamy w rulon. Spinamy wykałaczkami, układamy ciasno w słoiku i zalewamy zimną zalewą. Wstawiamy do lodówki na 3-4 dni, żeby się zamarynowały.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/12/rolmopsy-z-ogorkiem.html