ßßß Cookit - przepis na Rolmopsy

Rolmopsy

nazwa

Wykonanie

Rolmopsy
16 Marca 2014 Gotowanie ze stylem
Rolmopsy śledziowe w zalewie octowej z ogórkiem kwaszonym, cebulką i musztardą. Godne polecenia dla wszystkich, którzy lubią wyraźne, ostre i charakterystyczne smaki. Oprócz ogórka kwaszonego wymiennie do rolmopsów możemy dodać paprykę bądź marchew. Rolmopsy śledziowe smakują wyśmienicie podawane z pieczywem.
Rolmopsy śledziowe
Składniki na 5 rolmopsów:
5 filetów śledziowych
1 kiszony ogórek
1 cebula średniej wielkości
3 łyżki musztardy sarepskiej
marynata:
1/4 szklanki octu 10%
3 liście laurowe
1 szklanka wody
1/2 łyżeczki cukru
3 ziarna suszonych owoców ziela angielskiego
4 ziarna pieprzu czarnego
dodatkowo:
5 wykałaczek
słoik litrowy
Sposób przygotowania:
Filety śledziowe namoczyć w wodzie na około 4 godziny. Następnie położyć na desce skórką do dołu i posmarować musztardą.
Cebulę obrać ze skórki i pokroić w półplasterki. Ogórki pokroić wzdłuż na ćwiartki.
Na każdym filecie śledziowym ułożyć po kawałku cebuli oraz ogórka, zwinąć i spiąć wykałaczką. Następnie przełożyć do słoika.
Zagotować szklankę wody z cukrem, przyprawami i resztą cebuli. Dodać ocet, wymieszać, wystudzić. Następnie przelać całość do słoika. Pozostawić w chłodnym miejscu na całą noc.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_rolmopsy.html