Wykonanie
Pin It
Każdy z nas na pewno nie raz próbował baileysa. Z kilkoma kostkami
lodu do popołudniowej
kawy jest rewelacyjny. Albo do polania
lodów waniliowych czy
kawowych... A co Wy na to, żeby samemu zrobić sobie taki delikates ? Dziś zapraszam więc na pyszny domowy
likier baileys.
Likier jest bardzo prosty w przygotowaniu, trzeba tylko wymieszać wszystkie składniki i a
potem odstawić
napój, żeby się dobrze przegryzł. I gotowe !
Czas przygotowania: 15 minut + 7 dniSkładniki:200 ml
mleka skondensowanego niesłodzonego200 ml masy krówkowej z puszki2 łyżki
kawy rozpuszczalnej1 łyżeczka domowej esencji waniliowej2 łyżeczki
kakao350 ml
whiskySkładniki:
Kawę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej
wody, odstawiamy do całkowitego wystudzenia.W misce mieszamy masę
krówkową z
mlekiem, aż do całkowitego połączenia się składników. Najwygodniej jest użyć trzepaczki lub rózgi. Następnie dodajemy zimną
kawę,
kakao i esencję, mieszamy. Na koniec cienkim strumieniem wlewamy
whisky, mieszamy do połączenia składników.
Likier przelewamy do butelki i odstawiamy na 7 dni w ciemne i chłodne miejsce.Przed podaniem
likier należy dokładnie wstrząsnąć.