Wykonanie
Domowe, kremowe
likiery o różnych smakach robię od dawna, tyle że zwykłam czynić je na bazie
czystej wódki lub
spirytusu. Trunek w wersji z
whisky podpatrzyłam tutaj .Zauważyłam, że przepisy na
likery tego rodzaju zalecają użycie
mleka zagęszczonego gotowanego czyli po prostu masy krówkowej. Wówczas napitek wychodzić musi niemożebnie gęsty. Ja robię ze zwykłego
mleka skondensowanego słodzonego, gdyż
likier dodatkowo gęstnieje sam z siebie i taka konsystencja w zupełności mnie satysfakcjonuje. Przed podaniem gościom, musiałam włożyć butelkę pod ciepłą
wodę, bo tak stężał, że nie szło go inaczej z niej wydobyć. :-)
Składniki na ok 0,7 l
likieru:1 szklanka dobrej
whisky + ewentualnie dla zwiększenia mocy jeszcze trochę
czystej wódki1 szklanka
śmietanki kremówkizawartość 1 puszki
mleka skondensowanego słodzonego2-3 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej2-3 łyżeczki
kakao naturalnego2 łyżeczki ekstraktu z
waniliiWykonanie:Wszystkie składniki starannie ze sobą miksujemy, po czym sprawdzamy moc naszej produkcji. Jeśli nam odpowiada, przelewamy do butelki i odstawiamy na kilka dni, celem przegryzienia się smaków. A jeśli uznamy, że procentów jest za mało, dolewamy trochę
czystej wódki.
Likier przechowujemy w lodówce.Życzę Wam smacznego! :-)