ßßß Cookit - przepis na LIKIER KAWOWY

LIKIER KAWOWY

nazwa

Wykonanie

(Recipe in English)
W tym roku na Wielkanoc przygotowałam trzy likiery (i myślę nad czwartym :)). Kukułka i kawowy to moi zdecydowani faworyci.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres [email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
Przepis z maminego zeszytu :)
Składniki:
puszka mleka skondensowanego słodzonego (można użyć też niesłodzonego)
200 ml Whiskey (dałam 300 ml)
4 łyżki kawy rozpuszczalnej i wymieszanej z 90 ml wrzącej wody
200 ml kremówki 30% (dałam 150 ml)
Wykonanie:
1. Zaparz kawę i odstaw do ostudzenia.
2. Zmiksuj ze sobą wszystkie składniki i przelej do butelki.
3. Włóż do lodówki - od czasu do czasu potrząśnij butelką.
4. Likier jest gotowy praktycznie od razu, ale ja lubię, żeby poleżał jeden-dwa dni przed konsumpcją.
5. Nie wiem do końca, jak długi jest okres przydatności do spożycia tego likieru - najdłużej trzymałam go w lodówce przez około 2 tygodnie. Być może można dłużej, ale jest tak smaczny, że zwykle, bo kilku dniach już znika ;).
Smacznego :))
Źródło:http://przepisy-aleksandry.blogspot.com/2013/03/likier-kawowy.html