Wykonanie
(Recipe in English)W tym roku na Wielkanoc przygotowałam trzy
likiery (i myślę nad czwartym :)). Kukułka i
kawowy to moi zdecydowani faworyci.Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).Przepis z maminego zeszytu :)Składniki:puszka
mleka skondensowanego słodzonego (można użyć też niesłodzonego)200 ml
Whiskey (dałam 300 ml)4 łyżki
kawy rozpuszczalnej i wymieszanej z 90 ml wrzącej
wody200 ml
kremówki 30% (dałam 150 ml)
Wykonanie:1. Zaparz
kawę i odstaw do ostudzenia.2. Zmiksuj ze sobą wszystkie składniki i przelej do butelki.3. Włóż do lodówki - od czasu do czasu potrząśnij butelką.4.
Likier jest gotowy praktycznie od razu, ale ja lubię, żeby poleżał jeden-dwa dni przed konsumpcją.5. Nie wiem do końca, jak długi jest okres przydatności do spożycia tego
likieru - najdłużej trzymałam go w lodówce przez około 2 tygodnie. Być może można dłużej, ale jest tak smaczny, że zwykle, bo kilku dniach już znika ;).Smacznego :))