Wykonanie
Nie przepadam za mocnymi
alkoholami. Jeśli już, to jakiś słaby
drink lub właśnie słodkie
likiery. Kupny Baileys jest bardzo dobry, nie
powiem, ale też ma bardzo dobrą cenę. Dlatego postanowiłam poeksperymentować i zrobić swój domowy Baileys. Okazał się
hitem. Wyszedł bardzo dobry i już wiem, że
będę do niego często wracać.
SKŁADNIKI1,5 szklanki
whisky;1 puszka
mleka skondensowanego słodzonego;1 puszka
mleka skondensowanego niesłodzonego;2 łyżki
kawy rozpuszczalnej.WYKONANIEPuszkę
mleka skondensowanego słodzonego wkładamy do garnka zalewamy
wodą i gotujemy przez 2 godziny. Uważamy, aby
woda się nie wygotowała. Po tym czasie puszkę wystawiamy i czekamy jak przestygnie.
Kawę rozpuszczamy w odrobinie
wody. Wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy na noc, aby składniki się przegryzły. Najlepiej smakuje schłodzony.