Wykonanie
Niby uśmiech.A jednak wciąż.Zmartwień ciąg.Gdzieś w głębi coś.inspiracja
500 gram
truskawekszklanka
wody100 gram
cukrułyżeczka
soku z cytryny5 łyżeczek
mąki ziemniaczanejTruskawki pozbawione szypułek pokroić na mniejsze kawałki.Przełożyć do garnuszka, zasypać
cukrem, dodać 3/4 szklanki
wody (200ml) i
sok z cytryny.Całość podgrzać aż
truskawki zrobią się miękkie, ale nie rozpadną się całkowicie.Do pozostałej
wody dodać
mąkę ziemniaczaną i wymieszać.Mączny roztwór wlać do
truskawek ciągle je mieszając.Podgrzewać chwilę aż zgęstnieje.Frużelinę jeszcze gorącą przełożyć do wyparzonych słoiczków, porządnie zakręcić i odstawić do góry dnem.Ostudzoną można przełożyć do chłodnej piwnicy lub lodówki.Frużelina idealna jest do gofrów, placuszków, deserów czy do podjadania :)