ßßß Cookit - przepis na Domowa frużelina truskawkowa

Domowa frużelina truskawkowa

nazwa

Wykonanie

Niby uśmiech.
A jednak wciąż.
Zmartwień ciąg.
Gdzieś w głębi coś.
inspiracja
500 gram truskawek
szklanka wody
100 gram cukru
łyżeczka soku z cytryny
5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
Truskawki pozbawione szypułek pokroić na mniejsze kawałki.
Przełożyć do garnuszka, zasypać cukrem, dodać 3/4 szklanki wody (200ml) i sok z cytryny.
Całość podgrzać aż truskawki zrobią się miękkie, ale nie rozpadną się całkowicie.
Do pozostałej wody dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
Mączny roztwór wlać do truskawek ciągle je mieszając.
Podgrzewać chwilę aż zgęstnieje.
Frużelinę jeszcze gorącą przełożyć do wyparzonych słoiczków, porządnie zakręcić i odstawić do góry dnem.
Ostudzoną można przełożyć do chłodnej piwnicy lub lodówki.
Frużelina idealna jest do gofrów, placuszków, deserów czy do podjadania :)
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2013/07/domowa-fruzelina-truskawkowa.html