Wykonanie
No to stało się, połowa roku za nami, jak sobie z tym radzicie? Mnie ta myśl lekko przytłacza, staram się o tym nie myśleć. Jutro ma być piękna, letnia pogoda, przygotowałam zatem szybko pierwszy lipcowy wpis, a w nim
sorbet truskawkowy. Chyba bardziej wolę tradycyjne
lody na
śmietanie, ale
sorbety szybciej się przygotowuje, a też są smaczne i zdrowe. Jego kolor powala, zobaczcie sami!
Składniki:2,5 szklanki
truskawekpół szklanki
cukru1 szklanka
wody1 łyżka
soku z cytrynyW rondelku zagotowujemy
wodę i
cukier, przygotowując w ten sposób
syrop, odstawiamy do ostygnięcia.
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i miksujemy w wysokim naczyniu, dodając wcześniej
syrop i
sok z cytryny. Przekładamy do naczynia i mrozimy 4 godziny, mieszając co godzinę. Przed podaniem dobrze potraktować
sorbet blenderem, zmięknie on trochę i nie będzie miał grudek
lodu.
Przepis bierze udział w: Akcja lodowa 2013.