Wykonanie
Zawsze po Nowym Roku ropzoczynam czyszczenie zamrażalnika, żeby zrobić miejsce na nowy sezon. W tym roku mam bardzo duże zapasy dlatego muszę częściej po nie sięgać, żeby wyrobić się do maja. Bo w maju będą pierwsze
truskawki.Dzisiaj zapraszam na domowy
kisiel. Najprostszy deser jaki może być, najszybszy do wykonania i taki dobry. Niby nic wielkiego jednak w czasach, kiedy można sobie zalać proszek z
torebki i
mieć gotowy deser, ugotowanie własnego
kisielu urasta do rangi wielkiego kuchennego przedsięwzięcia. A to tylko chwila dłużej.
Składniki:ok. 2 szklanek
truskawek (mogą być mrożone)500 ml
wody1 czubata łyżka
mąki ziemniaczanej3-4 łyżki
cukru1 łyżka
soku z cytrynyOdlać pół szklanki
wody. Resztę
wody wlać do rondelka, dodać
cukier i
truskawki. W szklance rozmieszać
mąkę ziemniaczaną, wlać do gotującej się
wody z
truskawkami, zagotować, zdjąć z ognia gdy
kisiel ma już odpowiednio gęstą konsystencje. Na koniec dodać
sok z cytryny ale nie jest to konieczne. Przelać do pucharków i natychmiast podawać.Smacznego:)