ßßß Cookit - przepis na Carpaccio z buraków

Carpaccio z buraków

nazwa

Wykonanie

Za burakami nie przepadam, wiążę się z tym dłuższa historia, ale odkąd pamiętam wszyscy mi je wciskali na siłę - dla zdrowia, oczywiście w formie klasycznej surówki. I nie ma mowy, że zjem je ze smakiem...chyba, że ktoś poda mi carpaccio z buraków z kremem balsamicznym albo barszcz czerwony . Buraki odczarowane chociaż w tej postaci :). Oczywiście za jakiś czas zaserwuję Wam przepis na klasyczną surówkę, ale będzie też coś na słodko - niespodzianka.
kilka buraków
woda
bryndza (albo kozi ser, feta)
sól, pieprz
krem balsamiczny (albo ocet balsamiczny)
świeży koperek
Buraki ugotować w osolonej wodzie - od zagotowania około godziny aż będą miękkie.
Jeszcze ciepłe buraki obrać ze skórki.
Pokroić buraki na cienkie plasterki -najlepiej przy użyciu odpowiedniej tarki lub malaksera.
Plasterki układać na talerzu zaczynając od zewnątrz do wewnątrz.
Pokruszyć serem bryndza albo innym o mocnym smaku np. feta lub kozi ser.
Doprawić solą i pieprzem, polać kremem balsamicznym (jeśli nie macie to wlejcie trochę octu balsamicznego do garnka, włączcie palnik i chwilę gotujcie aż sos się zredukuje do gęstej postaci).
Na koniec posypać świeżym koperkiem.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2013/11/carpaccio-z-burakow.html