Wykonanie
ul.
Portowa 8
GdyniaRestauracja Polska
Melodia to niedawno otwarta całkiem duża restauracja w centrum Gdyni serwująca kuchnię polską z domieszką, a raczej "melodią" kuchni europejskiej. Restauracja zlokalizowana jest w pobliżu Placu Kaszubskiego, a jej wnętrze jest urządzono w dawnym eleganckim stylu, wreszcie to jakaś odmiana od obecnych trendów. Wytworności dodają białe obrusy i serwetki z wyhaftowaną nazwą restauracji, wieczorem w lokalu jest romantycznie, kiedy możemy obserwować "płomień" w kominku. Na ścianach niedługo zawisną obrazy, a ja mam nadzieję, że zniknie telebim. Nazwa lokalu zobowiązuje, dlatego w tle możemy usłyszeć zapomniane polskie piosenki - w restauracji bywa też grana muzyka na żywo.
Dla mnie absolutnym fenomenem jest mostek, pod którym jest "strumyczek", ale to nie wszystko - pływają w nim żywe
rybki! Coś niesamowitego! Oczywiście o
rybki dba akwarysta.
Ostatnio rzadko trafiają się czekadełka, więc bardzo zaskoczył nas poczęstunek od restauracji w postaci dobrej
pasty rybnej podanej z
chlebkiem.
W karcie menu, tak jak
pisałam wyżej, królują polskie smaki i kuchnia europejska. Na przystawki wybieramy tatar z
łososia z
ogórkiem konserwowym,
cebulą i
oliwkami czarnymi za 21 zł oraz
krewetki na
maśle,
czosnku i
winie za 28 zł.
Tatar niezwykle dobrze skomponowany,
oliwki nie zdominowały smaku,
ryba dobrze posiekana, to lubię.
Krewetki - po krewetkach lubię sprawdzać jakość restauracji, te tutaj były naprawdę świeże, soczyste, sprężyste, z wielkim smakiem zjadłam całą porcję. Życzyłabym sobie jedynie więcej sosu do maczania
chlebka.
Nie mogliśmy przejść obojętnie obok tradycyjnego
żuru na
maślance z
biała kiełbaską i
grzybami suszonymi (15 zł). Zupa okazała się niezwykle sycąca i gęsta, bo pełna była
mięska, dużych kawałków
grzybów i oczywiście nie zabrakło jajeczka.
Jeżeli chodzi o dania główne w kuchni polskiej to zawsze mam spory problem, bo ciężko zdecydować mi się na coś, co lubię, więc bardzo ucieszyłam się, kiedy zobaczyłam w menu zrazy wołowe nadziewane
boczkiem,
ogórkiem podane z
kaszą gryczaną i
buraczkami zasmażanymi (36 zł).
Na talerzu znalazłam dwa średniej wielkości zrazy.
Mięso było kruche i soczyste z dobrym sosem, choć nie aksamitnym. Nie
będę udawać, że porcja mnie pokonała, naprawdę sycące danie!
Po raz pierwszy mieliśmy okazję spróbować prawdziwego
schabowego z kością podany z pieczonymi
ziemniakami i zasmażaną
kapustą (32 zł). Porcja baaaardzo duża,
schabowy podobno niezwykle dobry, smaki tradycyjne i domowe. Ta
cebulka na górze była zbędna podobnie, jak
kiełki.
W restauracji jest dodatkowa wkładka z sezonowymi propozycjami od szefa kuchni. Postanowiłam przetestować z niej deserową propozycję: gotowaną
gruszkę w
wanilii serwowaną z
sosem malinowym i
bitą śmietaną. Cóż
mogę powiedzieć - przepyszna! Mięciutka, ale nie rozpadająca się za bardzo, z widocznymi uroczymi ziarenkami
wanilii w towarzystwie
malin i
bitej śmietany zabrała mnie do deserowego nieba.
Restauracja Polska
Melodia to lokal serwujący domowe i tradycyjne smaki podkręcone nowoczesnością i europejskimi trendami w dobrych cenach. Jeżeli lubicie polskie dania i polską muzyką to miejsce na pewno przypadnie Wam do gustu.