ßßß Cookit - przepis na Co zrobić z większą ilością imbiru ?!

Co zrobić z większą ilością imbiru ?!

nazwa

Składniki

Wykonanie

« Rybne kulki w octowej zalewie
Chleb z pieczonym czosnkiem ... »
No właśnie...najlepszym wyjściem jest imbir kandyzowany ale nie każdy go lubi. Co w takim razie zrobić, żeby mieć go zawsze świeżego pod ręką do wykorzystania w każdej chwili. Zamrozić. Tak, imbir można mrozić. Imbir można wczesniej obrać ale nie jes to konieczne. Pakujemy go w torebki foliowe najlepiej przeznaczone do mrożenia lub w pojemniczki i zamrażamy. Należy pamiętać aby przed użyciem nie rozmrażać go bo powstanie dosłownie ciapka. Imbir najlepiej starkować zamrożony albo po prostu ostrożnie pociać nożem. Najlepszy w tym celu będzie nóż z piłką taki jak do krojenia chleba czy pomidorów. Nie przerażajcie się krojeniem bo wcale źle się go nie kroi a nawet można na chwilę zostawić na blacie kuchennym, żeby lekko odmarzł.
Pomysł na zamraznie imbiru usłyszałam w programie Anny Olson " na słodko "
wtorek, 09 grudnia 2014, kuchennefascynacje
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Komentarze
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2014/12/Co-zrobic-z-wieksza-iloscia-imbiru.html