Wykonanie
Nie ma chyba metody przygotowania świeżej
ryby, która pozwalałaby lepiej zachować jej naturalny smak i pozwoliła stać się niekwestionowaną gwiazdą posiłku.
Ryba pieczona w
soli jest soczysta, jędrna, niewysuszona.
Zioła można dobrać dowolnie, według własnych upodobań, ale zdecydowanie polecam
rozmaryn - doskonale komponuje się z
rybą, aromatem
morskiej soli i
cytryną.Kolejna zaleta to prostota przygotowania -
ryba w
soli piecze się sama. W czasie, gdy
siedzi w piekarniku można nakryć do stołu, przygotować
sałatkę, albo po prostu usiąść i poczytać książkę (wtedy polecam nastawić timer, żeby przez zaczytanie się nie spalić
ryby!).Do tej
pory w ten sposób przygotowywałam tylko doradę, jedną z moich ulubionych ryb. Idea zapiekania
ryby morskiej w
morskiej soli zdecydowanie do mnie przemawia. Jakoś nie
mogę sobie wyobrazić przygotowania w ten sposób np.
pstrąga... Dorada ma bardzo smaczne, miękkie, ale zwarte
mięso i jest stosunkowo łatwo dostępna w sklepach. Stanowi więc dobrą alternatywę dla popularnego
łososia .Pamiętajcie tylko, aby uważać przy rozłupywaniu
solnej skorupy - czasami
sól lubi rozsypać się po całej kuchni...
Składniki na 2 porcje2 dorady o wadze ok. 350 g każda6-8 półplasterków
cytryny2 ząbki
czosnku pokrojone na plasterkikilka gałązek świeżego
rozmarynukilka gałązek świeżego
tymianku1 kg
soli morskiej gruboziarnistejPrzygotowanie
Ryby dokładnie opłukać (z zewnątrz i od środka) pod bieżącą
wodą. Osuszyć.Wnętrze każdej
ryby lekko posolić.Do środka
ryby włożyć 1 lub 2 półplasterki
cytryny, 2-3 plasterki
czosnku i po 2 gałązki świeżego
rozmarynu i
tymianku. Dodatkowo w oba skrzela włożyć po półplasterku
cytryny, plasterku
czosnku i małej gałązce
tymianku lub
rozmarynu.Piekarnik rozgrzać do temp. 240 st. C (grzanie góra-dół).Na dno naczynia żaroodpornego (można wykorzystać jedno większe naczynie na dwie
ryby lub dwa mniejsze) wysypać grubą (na ok. 1-1,5 cm) warstwę
soli. Ułożyć na niej
ryby i zasypać je resztą
soli.
Ryby powinny być przykryte w całości (płetwa ogonowa może wystawać).
Sól porządnie spryskać
wodą.Naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości
ryby. Jeśli dorady są duże i grube (po ok. 500 g każda), czas pieczenia należy wydłużyć do ok. 35 minut.Upieczone
ryby wyjąć z piekarnika. Skorupę z
soli delikatnie rozłupać, uważając, aby nie uszkodzić skóry
ryby. Następnie zdjąć skórę, a
mięso przełożyć na talerze. Usunąć odkryty kręgosłup i wybrać pozostałe
mięso oraz upieczone
zioła i
czosnek.Podawać ze świeżym domowym
chlebem.Smacznego!