ßßß Cookit - przepis na CACCIUCCO ALLA LIVORNESE

CACCIUCCO ALLA LIVORNESE

nazwa

Wykonanie

Cacciucco to gęsta, pyszna zupa rybna pochodząca z Toskanii, ale co ciekawe jej nazwa podobno pochodzi od tureckiego słowa kucuk, co oznacza mały i odnosi się do drobnych kawałków owoców morza tworzących zupę.
Istnieje wiele legend i mitów dotyczących historii powstania tej potrawy.
Mnie najbardziej przypadła do gustu jedna, pochodząca z 1500 r. z okolic Livorno. Głosi ona, że pewien rybak stracił życie na morzu pozostawiając na lądzie żonę z gromadką dzieci.
Rodzina pozostała bez środków do życia i głodni chodzili od domu do domu prosząc o jedzenie. Dzieci dostały od są sąsiadów różne ryby, z których matka ugotowała zupę dodając do niej pomidory, czosnek, pietruszkę, oliwę oraz chleb. Tak powstało pierwsze CACCIUCCO.
Cacciucco to zupa rybna, która w każdym regionie Włoch ma wielu zwolenników i wiele odmian. W Ligurii jest esencjonalna, pikantna, szczodrze doprawiona ziołami, o ciemnej barwie.
W Toskanii ma smak pomidorowy,
na południu – ciężkich korzennych przypraw.
Cacciucco gotuje się z tego, co rybakowi zostanie w sieci, z niesprzedanych ryb okraszonych krewetkami, kalmarami czy ośmiorniczkami. Pełna dowolność!
W Toskanii najlepsze Cacciucco można zjeść oczywiście w Livorno, w pewnej portowej restauracji, której sława znana jest na całym świecie!
Składniki (dla 4 osób):
2 opakowania mrożonych owoców morza,
ok. 30 dag dobrej ryby- łososia/ soli
5-6 świeżych pomidorów (poza sezonem daję 2 puszki pomidorów pelati),
pęczek natki pietruszki,
2-3 cm świeżego imbiru,
3 ząbki czosnku,
1 szklanka czerwonego wina,
olej z pestek winogron,
sól,
świeżo mielony pieprz
kilka kromek jasnego chleba (oryginalnie toskański, ale jako substytutu używam włoskiego).
Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojony w cienkie paseczki czosnek i imbir oraz posiekaną natkę pietruszki. Kiedy ładnie się zrumienią wlewamy wino i gwałtownie odparowujemy.
Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory.
Po kilku minutach wrzucamy owoce morza,
doprawiamy do smaku solą i pieprzem, przykrywamy pokrywką i dusimy około 30- 40 minut- do miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy pokrojoną w kawałki rybę.
Gdyby sos za bardzo zgęstniał to możemy dodać trochę czerwonego wina.
Gotujemy tak długo, aż wszystkie składniki będą miękkie.
Międzyczasie opiekamy w tosterze chleb i kromki "smarujemy" przekrojonym ząbkiem czosnku.
W każdym talerzu układamy po kromce chleba i następnie nalewamy cacciucco. Posypujemy natką pietruszki i od razu podajemy na stół z dużą ilością czerwonego wina.
Smacznego!
Źródło:http://bosko-bo-wlosko.blogspot.com/2012/03/cacciucco-alla-livornese.html