Wykonanie
Nadszedł czas na
dynie - duże, jędrne, soczyste, a przede wszystkim bardzo zdrowe.
Dynie zawierają bardzo dużo witamin i minerałów, a ponadto są niskokaloryczne. Zupa z dyni z dodatkiem
imbiru rewelacyjnie rozgrzewa w jesienne, chłodne dni.Składniki:ok 3,5 kg
dynia2 duże
cebule4 ząbki
czosnkurosół
imbir,
gałka muszkatołowa,
sól,
pieprzśmietana 18%pestki z dyni1.
Dynie kroimy na mniejsze kawałki, wydrążamy środki, układamy na folii aluminiowej i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 *C przez ok 30 minut. Dzięki temu skóra dyni zmięknie i łatwiej się ją będzie ściągać.2. Obraną ze skóry
dynię kroimy w kostkę, podsmażamy lekko na
maśle, wrzucamy do dużego rondla i zalewamy aż do przykrycia rosołem. Całość gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok 30 minut. W międzyczasie obieramy
czosnek i
cebulę i kroimy je na drobną kostkę, a następnie lekko szklimy je na
maśle.
3. Do rondla z
dynią dorzucamy
cebulę z
czosnkiem, chwilkę podgotowujemy, a następnie całość dokładnie i długo mielimy w blenderze na gładki krem. Jeżeli zupa jest za gęsta dolewamy trochę rosołu. Całość doprawiamy
solą,
pieprzem, dodajemy również szczyptę
gałki muszkatołowej i
imbiru.
4. Zupę podajemy z grzankami (
chlebem podsmażonym na
maśle), łyżką
śmietanki i
pestkami dyni.