ßßß Cookit - przepis na Sernik różany

Sernik różany

nazwa

Wykonanie

Dobra konfitura z płatków róży to prawdziwy skarb w kuchni. Najlepiej smakuje taka własnoręcznie przygotowana. Idealnie nadaje się do pączków lub kruchych ciasteczek. Jest to także świetny dodatek do sernika. Sernik różany jest pyszny... kremowy i delikatny. Róża nie dominuje jego smaku, ale jest wyczuwalna. Doskonale kontrastuje ze słodką polewą z białej czekolady oraz chrupiącymi płatkami migdałów. Jeśli nie macie w domu konfitury z płatków róży, możecie zastąpić ją wodą różaną lub konfiturą ze sklepu.
Składniki:
spód:
200 g biszkoptów
masa serowa:
1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego z wiaderka
100 g konfitury z płatków róży
4 jaja
175 g cukru
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
wierzch ciasta:
50 g konfitury z płatków róży
100 g białej czekolady
20 g masła
2 stołowe łyżki mleka
podprażone płatki migdałó
Przygotowanie:
Minimum dwie godziny przed przygotowaniem sernika, wszystkie składniki na masę serową wyciągamy z lodówki.
Ser ucieramy z cukrem na średnich obrotach miksera. Kolejno wbijamy jajka, krótko miksując do połączenia składników. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz konfiturę różaną. Całość krótko miksujemy.
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie układamy na nim ściśle biszkopty. Wylewamy masę serową, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 50-60 minut. Po upieczeniu sernik studzimy w uchylonym piekarniku przez godzinę. Przed podaniem gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na 6-12h, a najlepiej na całą noc.
Konfiturę różaną lekko podgrzewamy w małym rondelku, a następnie rozsmarowujemy na schłodzonym serniku. Przygotowujemy polewę. Czekoladę rozpuszczamy wraz z masłem i mlekiem w kąpieli wodnej. Dokładnie mieszamy i polewamy sernik. Płatki migdałów lekko podprażamy na suchej patelni i posypujemy nimi ciasto. Podajemy od razu lub wstawiamy do lodówki, do czasu aż polewa stężeje.
Smacznego!
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2015/11/sernik-rozany.html