Wykonanie
Składniki:spód:170 g
mąki pszennej80 g
mąki ziemniaczanej50 g
cukru150 g zimnego
masła1
jajkomasa kajmakowa:200 g słodzonego
mleka skondensowanego z puszki1 łyżka płynnego
miodu2 łyżki
masładekoracja:
płatki białej czekoladykruchy spód: Do miski przesiewamy
mąkę pszenną, dodajemy
mąkę ziemniaczaną,
cukier i pokrojone na kawałki
masło. Ręką rozcieramy
masło z
mąką aż powstanie kruszonka. Następnie dodajemy
jajko i zagniatamy ciasto łącząc wszystkie składniki w jednolitą kulę. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.Ciasto wkładamy pomiędzy złożony na pół arkusz papieru do pieczenia, rozwałkowujemy na placek zbliżony do wymiarów formy - razem z papierem przenosimy ciasto do formy, obcinamy nadmiar papieru.
Ciastem wykładamy spód i około 1 cm
boków, w razie potrzeby wylepiamy brakujące miejsca palcami. Cały spód nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki do czasu nagrzania piekarnika.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 C. Schłodzony spód wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 35 minut na lekko złoty kolor. Wyjmujemy ostrożnie z piekarnika, bo ciasto jest bardzo delikatne i kruche. Odstawiamy do ostygnięcia.masa kajmakowa: Do rondelka z grubym dnem wlewamy
mleko skondensowane, dodajemy
miód i
masło. Całość gotujemy przez 8 - 10 minut na bardzo małym ogniu, mieszając co chwilę drewnianą łyżką do momentu gdy masa zgęstnieje i zmieni kolor na jasno brązowy.Łyżeczką rozprowadzamy świeżo zrobioną masę kajmakową na ostudzonym, kruchym spodzie. Wierz dekorujemy
płatkami białej czekolady. Odstawiamy na 20-30 minut, aby masa zgęstniała. Po tym czasie możemy już kroić naszego mazurka.