Wykonanie
Tylko raz w życiu pokusiłam się o upieczenie czegoś z masą
makową zakupioną w sklepie. Oczywiście masa była bardzo tłusta i wodnista, przez co wypiek wylądował w koszu, bo powstał zakalec. Od tamtej
pory nie używam kupnych wyrobów i masę
makową przygotowuję sama. Jej wykonanie jest bardzo proste, a smak wspaniały. Zależnie od upodobań możecie modyfikować stopień słodkości oraz ilość i rodzaj użytych
bakalii. Osobiście lubię, gdy masa makowa ma ich bardzo dużo. Przyznam szczerze, że najczęściej dodaję je na oko, próbując czy ich ilość mi odpowiada. W okresie Świąt lubię
mieć nadmiar masy makowej, bo oprócz wypieków i wigilijnych potraw, podjadamy ją z mamą łyżkami ;).
Składniki:(na małą porcję do przygotowania klusek z
makiem, więc jeśli planujecie także świąteczne wypieki przygotujcie porcję z 500 g
maku)100 g suchego mielonego
makumleko (100-150 ml)30 g
cukru2 łyżki stołowe
cukru waniliowegookoło 150 g
bakalii: 40 g
rodzynek, 30 g posiekanych
orzechów włoskich, 40 g kandyzowanej skórki owocowej, 40 g posiekanych
suszonych owoców np.
moreli,
śliwek2 stołowe łyżki
miodułyżeczka esencji pomarańczowej½ stołowej łyżki
masłaPrzygotowanie:Suchy
mak przekładamy na sitko o drobnych oczkach i płuczemy pod zimną
wodą.
Mleko przelewamy do rondla i zagotowujemy. Jeszcze wrzącym
mlekiem zalewamy
mak, ale tylko do przykrycia. Jeśli całe
mleko od razu wsiąknie, uzupełniamy jego ilość.Całość gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem, pilnując aby się nie przypaliła. Po około 10 minutach ziarna
maku powinny zmięknąć, a cały płyn powinien odparować. Wówczas wyłączamy gaz i odstawiamy
mak do wystudzenia. Zimny
mak odciskamy jeszcze z ewentualnego nadmiaru
mleka (jeśli nie przygotowujecie ciasta, a np. kluski z
makiem polecam zostawienie nieco wilgotniejszej masy).W drugim rondelku roztapiamy
masło i dodajemy do niego
miód. Gotową masę dodajemy do
maku. Następnie wrzucamy drobno posiekane
bakalie, esencję
pomarańczową,
cukier i
cukier waniliowy. Całość dokładnie mieszamy.Gotową masę
makową przechowujemy do 5 dni w lodówce lub zamrażamy.
Masę
makową wykorzystujemy w tej postaci, bądź łączymy ją z ubitymi
białkami lub całymi
jajkami, aby stała się bardziej sztywna i nie odchodziła od ciasta po upieczeniu. Na masę z 500 g
maku przypada od 4 do 6 ubitych na sztywną pianę
białek, zależnie od konkretnego przepisu.Kiedy mielić mak?Do powyższego przepisu użyłam
maku zmielonego, co jest sporym ułatwieniem, ponieważ nie trzeba go mielić. Jeśli zakupicie suchy
mak niemielony, po zagotowaniu z
mlekiem należy go dwukrotnie zemleć w maszynce do
mięsa z drobnym sitkiem.Czy masę
makową można słodzić tylko miodem?Można, ale
miód jest płynny więc może to zmienić konsystencję masy makowej. Jeśli potrzebujecie bardziej zwartej masy, polecam jednak dodanie
cukru.Inne dodatki do masy makowejDo przygotowania masy makowej możemy wykorzystać praktycznie wszystkie rodzaje
bakalii: kandyzowaną skórkę,
rodzynki,
suszoną żurawinę,
suszone morele,
suszone śliwki,
suszone figi, a także
orzechy włoskie,
orzechy nerkowca,
orzechy laskowe lub podprażone
migdały. Masę
makową możemy wzbogacić o aromat
pomarańczy oraz
wanilii (w postaci
cukru lub esencji). Idealnym dodatkiem będzie także
alkohol:
rum,
likier, czy
spirytus. Na porcję z 500 g
maku, dodaję 30 ml
alkoholu, z wyjątkiem
spirytusu gdzie wystarczy ½ łyżki stołowej.