Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegosucharek 400 gramów
mak 500 gramów
cukier 1 łyżek stołowych
mleko 1 litrów
rum 2 łyżek stołowych
miód 1 szklanek
masło 1 łyżek stołowych
cukier waniliowy 10 gramów
rodzynki 100 gramów
orzechy włoskie 100 gramów
figa 8 sztuk
wiórki kokosowe 2 łyżek stołowychWykonanie:
Mak zaparzyć i przekręcić trzykrotnie. Zagotować
mleko z
cukrem waniliowym,
masłem i
miodem, dodać
mak i gotować na małym ogniu 20 minut, często mieszając. Zdjąć z ognia i wystudzić. Drobno posiekane
figi i
orzechy oraz wymoczone
rodzynki wymieszać z
makiem. Z
rumu,
cukru i 4 łyżek przegotowanej ciepłej
wody przygotować
syrop i skropić nim sucharki. W salaterce układać warstwami połamane sucharki i masę
makową.Zakończyć masą
makową i posypać wiórkami kokosowymi.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!WigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: