ßßß Cookit - przepis na Makówki w mleku

Makówki w mleku

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
sucharek 400 gramów
mak 500 gramów
cukier 1 łyżek stołowych
mleko 1 litrów
rum 2 łyżek stołowych
miód 1 szklanek
masło 1 łyżek stołowych
cukier waniliowy 10 gramów
rodzynki 100 gramów
orzechy włoskie 100 gramów
figa 8 sztuk
wiórki kokosowe 2 łyżek stołowych
Wykonanie:
Mak zaparzyć i przekręcić trzykrotnie. Zagotować mleko z cukrem waniliowym, masłem i miodem, dodać mak i gotować na małym ogniu 20 minut, często mieszając. Zdjąć z ognia i wystudzić. Drobno posiekane figi i orzechy oraz wymoczone rodzynki wymieszać z makiem. Z rumu, cukru i 4 łyżek przegotowanej ciepłej wody przygotować syrop i skropić nim sucharki. W salaterce układać warstwami połamane sucharki i masę makową.
Zakończyć masą makową i posypać wiórkami kokosowymi.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3413/Makowki-w-mleku