Wykonanie
Oprócz
biszkoptu jasnego i ciemnego, warto zapisać w swoim zeszycie z przepisami także przepis na
biszkopt makowy. Można przekładać go co rusz to innymi kremami a ciasto za każdym razem będzie równie pyszne -
biszkopt makowy w końcu nie tak często się spotyka. Ten przepis nie jest wymagający a uwierzcie, ze
biszkopt wyrasta naprawdę fenomenalnie i co najważniejsze - nie opada. Ciasto spokojnie można przekroić tak, by przełożyć go dwa
razy kremem a wręcz jest to wskazane. Zachęcam do przekładania go delikatnymi kremami.Przepis na tradycyjna prostokątną blaszkę 27x35 cm.Na małą tortownicę użyć 2/3 składników.Wszystkie w temperaturze pokojowej.7
jajek (
białka oddzielić od
żółtek)225 g drobnego
cukru180 g
mąki pszennej3 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżka
proszku do pieczenia (łyżka 15 ml)300 g
maku suchego (nie poddajemy go żadnej obróbce chemicznej, nie parzymy ani nie mielimy)Suche składniki tj.
mąki,
proszek do pieczenia i
mak połączyć dokładnie ze sobą.
Białka ubić na sztywną pianę, kiedy
białka będą ubite dodawać łyżka po łyżce
cukier ciągle miksując a następnie
żółtka (jedno po drugim).Wyłączyć mikser, stopniowo i delikatnie wmieszać mieszankę suchych składników.Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Kiedy ciasto wystygnie przekroić je na 3 równe blaty. Nasączyć pączem z pół szklanki przegotowanej
wody i łyżki
cukru.
Biszkopt piec na papierze do pieczenia.Krem.Składniki:250 g
serka mascarpone0,5 l
śmietany kremówki 30-36%
cukier puder według uznania (dałam 3 łyżki)Składniki powinny być bardzo mocno schłodzone, by powstał krem. W przeciwnym razie możemy otrzymać produkt odwrotny - czyli
masło i
maślankę ;) - inaczej mówiąc krem się zważy i rozwarstwi.Kremówkę ubić na bardzo sztywno, łyżka po łyżce stopniowo dodawać
serek. Masę miksować kilka minut by stała się wyraźniej gęstsza w swej konsystencji. Dodać
cukier puder.Blaty przełożyć kremem.Wierzch ciasta:słoiczek
dżemu z
czerwonej porzeczki 200 gopakowanie
płatków migdałowych 80 gWierzch posmarować
dżemem i posypać
migdałami.Smacznego!