ßßß
 
            
         Składniki na około 4-5 słoików 0 , 5 l :2,5 kg marchewki3 czubate łyżki cukru1 płaska łyżka soli1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej1 łyżeczka octu 10 %4 szklanki wody
Składniki na około 4-5 słoików 0 , 5 l :2,5 kg marchewki3 czubate łyżki cukru1 płaska łyżka soli1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej1 łyżeczka octu 10 %4 szklanki wody Marchew płukamy , obieramy jak najcieniej , ale dokładnie . Kroimy w kostkę mniej więcej 0,5 na 0,5 cm . Wkładamy do garnka , dodajemy wszystkie pozostałe składniki . Zakrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu około 20-25 minut . Po tym czasie wyłączamy gaz i na gorąco przekładamy do wyparzonych słoików, razem z zalewą , zakręcamy i odstawiamy do góry dnem , do ostygnięcia . Nie trzeba dodatkowo pasteryzować , jeśli słoiki były dobrze wyparzone , marchewka przechowa się nawet kilka lat 😉
Marchew płukamy , obieramy jak najcieniej , ale dokładnie . Kroimy w kostkę mniej więcej 0,5 na 0,5 cm . Wkładamy do garnka , dodajemy wszystkie pozostałe składniki . Zakrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu około 20-25 minut . Po tym czasie wyłączamy gaz i na gorąco przekładamy do wyparzonych słoików, razem z zalewą , zakręcamy i odstawiamy do góry dnem , do ostygnięcia . Nie trzeba dodatkowo pasteryzować , jeśli słoiki były dobrze wyparzone , marchewka przechowa się nawet kilka lat 😉