Wykonanie
Ten tort na pewno zrobię jeszcze wiele, wiele
razy. Jest pyszny, rozpływający się w ustach, w sam raz słodki i przede wszystkim - wcale nie jest trudno go wykonać. Owszem, potrzeba trochę czasu (szczególnie jak piecze się każdy podkład
bezowy oddzielnie), ale smak zdecydowanie procentuje.Oprócz tego zachwyca wyglądem, czego niestety nie oddają moje zdjęcia robione na szybko komórką. Wszystko dlatego, że tort był totalnym spontanem, robionym w Wigilię...i wcale nie miał się znaleźć na blogu (brak czasu na sesję zdjęciową).Jednak jest tak pyszny, że nie mógł się tu nie znaleźć :)Inspiracja tutaj
Potrzebujemy:6
białek ( po dwa
białka na jeden podkład)300 g
cukru ( po 100 g na jeden podkład)1 łyżka
cynamonu2 łyżki drobno posiekanych
orzechówNa papierze do pieczenia rysujemy trzy
okręgi o średnicy 20 cm każdy. Jeżeli będziemy piec wszystkie trzy podkłady razem: miksujemy
białka do otrzymania sztywnej masy, na koniec miksowania dodajemy stopniowo
cukier i ubijamy do rozpuszczenia. Gdy to nastąpi dodajemy
cynamon, miksujemy do wymieszania. Masę
bezową dzielimy na trzy części, każdą wykładamy równomiernie na narysowane
okręgi.Jedną z nich posypujemy
orzechami.Jeżeli będziemy piec oddzielnie: miksujemy na jeden podkład dwa
białka. Pod koniec dodajemy 100 g
cukru, ubijamy do uzyskania gładkiej masy. na koniec dodajemy niecałą łyżkę
cynamonu, miksujemy do wymieszania. Jeden z
trzech podkładów posypujemy
orzechami.W obydwóch wariantach pieczemy w 140 C przez 1 godzinę.Krem:500 ml schłodzonej
śmietany kremówki 36%1 łyżka
cukru pudru4 łyżki schłodzonego
mascarpone2 łyżeczki
cynamonudodatkowo: jeden słoiczek
powideł śliwkowychW misie miksera umieszczamy
śmietanę kremówkę oraz
serek mascarpone. Miksujemy do uzyskania sztywnej masy (ale nie dłużej), na koniec dodajemy
cukier puder i
cynamon, miksujemy do połączenia.Każdy podkład
bezowy (schłodzony! i oprócz trzeciego posypanego
orzechami) smarujmy powidłami śliwkowymi i następnie kremem. Układamy jak na zdjęciu :)Smacznego!