ßßß
Kiedy łapie mnie zimowa chandra lubię zrobić coś mega słodkiego na poprawę nastroju :) Ten smakołyk swoją słodyczą zaspokoi niejednego łasucha! Idealny podczas oczekiwania na upragnioną wiosnę.Blaty bezowe:4 białkaszczypta soli220 g drobnego cukru do wypieków2 łyżeczki kakaoMikserem ubić białka ze szczyptą soli na prawie sztywną masę (uważając by nie przebić białek). Dodawać stopniowo cukier cały czas ubijając. Na koniec dodać kakao i delikatnie wymieszać. Powinna powstać gęsta, sztywna, błyszcząca masa.Płaską blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Odrysować 3 okręgi, np. od średniej wielkości talerzyka deserowego. Na nie powykładać masę bezową. Masę wykładać w sporych odstępach od siebie (bezy rosną w trakcie pieczenia).Piec w temperaturze 120ºC przez około 1 godz. 45 min do 2 godzin. Bezy powinny być lekko beżowe, chrupiące z wierzchu, ciągnące w środku. Wystudzić w uchylonym piekarniku.masa krówkowaMasę podgrzać w kąpieli wodnej, aby się rozrzedziła.Składniki na krem z advocatem:250 g serka mascarpone, schłodzonego250 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej1 łyżka cukru pudru6 łyżek advocatu (opcjonalnie)Do naczynia przełożyć mascarpone i wlać kremówkę. Ubijać do otrzymania gęstej, sztywnej masy. Pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru pudru.Do masy wlewać po łyżce likier jajeczny, ubijając po każdym dodaniu. Powinien powstać gęsty krem.garść posiekanych orzechów włoskichWykonanie:1. Blat bezowy polać gdzie nie gdzie masą krówkową i nałożyć 1/3 kremu, na krem posypać część posiekanych orzechów.2. Z kolejnymi blatami postąpić tak samo układając jeden na drugim tworząc tort.Wierzch dodatkowo można przyozdobić połówkami orzechów.Smacznego!