ßßß Cookit - przepis na Płaty bezowe:

Płaty bezowe:

nazwa

Wykonanie

Udało mi się. W końcu. Do tego tortu przymierzałam się dwa miesiące. Chciałam go wypróbować przed finałem, ale stanęło na finale, czyli urodzinach córki. Od momentu, jak go spróbowałam u szwagierki, marzyłam, by go zrobić. No i w końcu miałam okazję i na dodatek się udało. Zniknął cały w oka mgnieniu. Gorąco polecam, o ile ktoś lubi bezy. A kobietki raczej lubią :). Przepis dostałam od szwagierki, ona zaś od przyjaciółki, która ten tort zrobiła, jako pierwsza, ale okazuje się, że autorem jest Margarytka .
Składniki:
2 płaty bezowe:
- 6 białek w temperaturze pokojowej,
- 300 g drobnego cukru do wypieków,
- 2 łyżki cukru demerara,
- 1 łyżeczka białego octu winnego,
- szczypta soli,
- 8 suszonych daktyli.
krem:
- 250 g serka mascarpone,
- 300 ml śmietany kremówki 30%,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 150 g masy karmelowej z puszki,
- pół szklanki orzechów włoskich,
- 10 daktyli.
do przybrania:
- 1/2 łyżeczki cukru pudru,
- 1/2 łyżeczki gorzkiego kakao,
- kilka całych orzechów i daktyli.
Sposób wykonania:
Pieczenie bezy zacząć od przygotowania papieru do pieczenia. Od dna tortownicy o średnicy 23-24 cm, odrysować dwa koła, papier ułożyć na blaszkach. Daktyle do bezy pokroić na małe kawałki. Piekarnik nagrzać do 180ºC.
Białka wlać do suchej miski, wsypać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Dodać 1 łyżeczkę octu, a następnie po 1 łyżce wsypywać cukier, cały czas miksując. Gdy już cały cukier znajdzie się w misce ubijać do chwili, aż masa zacznie błyszczeć. Dodać pokrojone daktyle, delikatnie wymieszać, podzielić na dwie części i wyłożyć na przygotowany papier. Masy wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika na sam termoobieg (wtedy obie bezy, na dwóch poziomach, równo się upieką). Po około 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec 90 minut. Beza powinna się lekko przyrumienić i delikatnie popękać. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić na całą noc do wystygnięcia.
Masa kremowa:
Orzechy i daktyle posiekać na małe kawałki. Do jednej miski włożyć serek mascarpone i masę karmelową, wymieszać łyżką na gładką masę. W drugiej misce ubić śmietanę, pod koniec ubijania dodając 1 łyżkę cukru pudru. Obie masy delikatnie połączyć (śmietanę dodając do serka, a nie odwrotnie). Na koniec wsypać posiekane bakalie i delikatnie wymieszać.
Na jednym krążku bezy, równomiernie rozprowadzić przygotowany krem, przykryć drugim krążkiem.
Wierzch posypać cukrem pudrem wymieszanym z kakao oraz ozdobić orzechami i daktylami.
Smacznego!
Przepis dodaję do akcji:
Źródło:http://tygryski-to-lubia.blogspot.com/2012/06/tort-bezowy-z-kremem.html