Wykonanie
Tort dla
bezowych łakomczuchów i miłośników
cynamonu. Słodka cynamonowa
beza przeplata się a lekko kwaskowymi powidłami śliwkowymi, chrupiącymi
orzechami i kremową masą z
wanilią. Iście jesienne połączenie.Przepis z bloga mojewypieki.com po moich modyfikacjach.
Składniki:
bezy:240g
białek (6 od
jajek L lub 7 od
jajek M)250 g drobnego
cukru lub
cukru pudruczubata łyżka
cynamonuszklanka posiekanych
orzechów włoskichkrem:500ml
śmietanki kremówki250g
mascarpone2 łyżeczki
cukru pudrumiąższ z
laski waniliioraz słoik gęstych
powideł śliwkowychSposób przygotowania:
bezy:Rozdzielamy
białka od
żółtek iw suchej misce miksera powoli (u mnie na tzw. 2 biegu) ubijamy do uzyskania sztywnej piany. Powoli dodajemy po jednej łyżce
cukier puder. Kolejna łyżkę dodajemy dopiero wtedy kiedy poprzednia jest już dobrze rozmieszana. Na końcu dodajemy solidną, kopiastą łyżkę
cynamonu.Na papierze do pieczenia odrysowujemy 3
okręgi równej wielkości i nakładamy taką sama ilość masy bezowej. Nie polecam piec bez na macie silikonowej.
Beza wychodzi mało krucha a bardzo klejąca. Zdecydowanie lepsza wychodzi na zwykłam papierze do pieczenia nałożonym na blachę.
Orzechy łupiemy i dość drobno siekamy.
Bezy posypujemy
orzechami.
Bezy pieczemy przez godzinę w 140 stopniach C. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach aż do całkowitego wystudzenia.Blaty najlepiej jest upiec dzień wcześniej i zostawić w piekarniku do dnia następnego.krem:Kremówkę ubijamy powoli z ziarenkami wydrążonymi z
laski wanilii* do uzyskania lekkich pagórków. Powoli, stopniowo dodajmy
cukier puder a gdy ten się całkowicie połączy z
śmietanką dodajemy po łyżce
mascarpone cały czas mieszając aż krem uzyska jednolitą konsystencję.** Uważamy żeby nie ubić zbyt mocno bo zamiast masy uzyskamy słodkie
masło.Wybieramy najładniejszą
bezę na wierzch a na dwóch pozostałych rozsmarowujemy gęste powidła. Jeśli te którymi dysponujemy nie są dość gęste aby nie spływać z
tortu wystarczy podgrzewać je na minimalnym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji. Powidła powinny być zimne dlatego warto sprawdzić je podczas pieczenia bez. Jeśli będą wymagały zredukowania, ze spokojem wystygną i stężeją do następnego dnia.Składamy tort w kolejności:
beza z powidłami –
krem śmietankowy – bez z powidłami –
krem śmietankowy –
beza bez powideł.*
Laskę wanilii, która została nam po wydrążeniu z niej ziarenek możemy włożyć do małego słoiczka z
cukrem. Pięknie go aromatyzuje a Wy będziecie
mieli prawdziwy
cukier waniliowy a nie
wanili n owy.** Do masy śmietankowej zamiast
wanilii możemy dodać łyżeczkę
cynamonu. Tort będzie jeszcze bardziej
cynamonowy… jeśli takie lubicie ;)