Wykonanie
Fantastyczna
konfitura malinowa idealnie wprost pasująca np do świeżo upieczonych gofrów z
bitą śmietaną :)
Konfiturę można przygotować z dowolnych
owoców. Ja tym razem zrobiłam ją z
malin. Przepis znalazłam na opakowaniu konfiturexu. Polecam :)Składniki:1 kg
malin1 opakowanie konfiturexu 2:1 (mieszanka żelująca)500g
cukruMaliny dokładnie wymieszać z mieszanką żelującą. Wsypać całość do garnka z grubym dnem i podgrzewać. Gdy się zagotują zasypać
cukrem, wymieszać i podgrzewać jeszcze przez ok 1 minutę. Po tym czasie zdjąć z ognia. Odczekać chwilkę aż zniknie piana (lub zdjąć ją).
Konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i ustawić do góry dnem do momentu wystudzenia.*jeśli komuś przeszkadzają pesteczki z
malin-
konfiturę można przetrzeć przez sito. Ja jednak je zostawiłam, gdyż córa takie właśnie lubi najbardziej :)Smacznego :)