Wykonanie
Pin It
Lubię jesień za sezonowe warzywa, teraz jest doskonała
pora na pyszne
papryki,
bakłażany,
dynie i
kabaczki. Podaję je faszerowane na różne sposoby:
mięsem,
kaszą i innymi warzywami. Dziś na obiad serwuję
kabaczek faszerowany
mięsem, taki bardzo klasyczny z przesmażoną
cebulą i
przyprawami.Na blogu znajdziecie też
pomidory faszerowane
kaszą i
tuńczykiem,
pomidory faszerowane pieczoną
cukinią,
bakłażana faszerowanego
mięsem i
dynię zapiekaną z
grzybami .
Czas przygotowania: 90 minutProporcja dla 4 osóbSkładniki:1 duży
kabaczek (ok. 40 cm długości)800 g
łopatki wieprzowej2
cebule1 łyżeczka granulowanego
czosnku1 łyżeczka
gałki muszkatołowej1 łyżeczka suszonego
tymiankusól morskapieprzświeży
tymianekolej do smażenia
Wykonanie:
Cebule kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na rozgrzanym tłuszczu na patelni.
Mięso mielimy w maszynce do mielenia ( ja osobiście preferuję taką wersję), lub jeśli ktoś woli kupujemy gotowe już zmielone.
Mięso wkładamy do miski, dodajemy
cebulę, suszone
przyprawy i
tymianek i około 1/3 szklanki zimnej
wody. Wszystko dokładnie wyrabiamy.
Kabaczek kroimy na pół, wydrążamy ze środka małą łyżeczką miąższ, zostawiając około 1,5 cm grubości ściankę. Warzywo napełniamy farszem mięsnym, przykrywamy folią aluminiowa, układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie sprawdzamy czy
kabaczek jest miękki, jeśli tak odkrywamy go i pieczemy przez 5 minut, aby się ładnie przyrumienił. Podajemy posypany listkami świeżego
tymianku.Jeśli
kabaczek jest jeszcze twardy pieczemy go kolejne 20 minut.