ßßß Cookit - przepis na Kabaczek faszerowany mięsem

Kabaczek faszerowany mięsem

nazwa

Wykonanie

Pin It
Lubię jesień za sezonowe warzywa, teraz jest doskonała pora na pyszne papryki, bakłażany, dynie i kabaczki. Podaję je faszerowane na różne sposoby: mięsem, kaszą i innymi warzywami. Dziś na obiad serwuję kabaczek faszerowany mięsem, taki bardzo klasyczny z przesmażoną cebulą i przyprawami.
Na blogu znajdziecie też pomidory faszerowane kaszą i tuńczykiem, pomidory faszerowane pieczoną cukinią, bakłażana faszerowanego mięsem i dynię zapiekaną z grzybami .
Czas przygotowania: 90 minut
Proporcja dla 4 osób
Składniki:
1 duży kabaczek (ok. 40 cm długości)
800 g łopatki wieprzowej
2 cebule
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól morska
pieprz
świeży tymianek
olej do smażenia
Wykonanie:
Cebule kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Mięso mielimy w maszynce do mielenia ( ja osobiście preferuję taką wersję), lub jeśli ktoś woli kupujemy gotowe już zmielone. Mięso wkładamy do miski, dodajemy cebulę, suszone przyprawy i tymianek i około 1/3 szklanki zimnej wody. Wszystko dokładnie wyrabiamy.
Kabaczek kroimy na pół, wydrążamy ze środka małą łyżeczką miąższ, zostawiając około 1,5 cm grubości ściankę. Warzywo napełniamy farszem mięsnym, przykrywamy folią aluminiowa, układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie sprawdzamy czy kabaczek jest miękki, jeśli tak odkrywamy go i pieczemy przez 5 minut, aby się ładnie przyrumienił. Podajemy posypany listkami świeżego tymianku.
Jeśli kabaczek jest jeszcze twardy pieczemy go kolejne 20 minut.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/10/kabaczek-faszerowany-miesem.html