ßßß Cookit - przepis na Wegetariański „smalec”

Wegetariański „smalec”

nazwa

Wykonanie

A czy pasta z fasoli jest w stanie wywołać szał kubków smakowych? Po dwukrotnym wykonaniu przepisu – pierwszy raz zgodnie z oryginałem, drugi raz ze swoimi zmianami (i tę wersję podaję tutaj), stwierdzam, że jest się czym podniecać. Muszę też przyznać, że nazwa „smalec” zostaje przeze mnie zaakceptowana, nie będę już polemizować – przyprawy, które są tradycyjnie używane przy produkcji smarowidła ze słoniny, robią tutaj swoje i pasta faktycznie ma w sobie coś.
Moja wersja smakuje mi bardziej i nie jest wegańska (ale nadal wegetariańska), bo do smażenia cebuli użyłam masła klarowanego. Nie jest to też opcja szybka, bo fasola musi się moczyć kilka dobrych godzin. Jest jednak pełniejsza smaku, bo przyprawy dłużej pracują z „trzonem pasty”, bo gotowane są razem z nim. Wypróbujcie oba warianty – warto!
Składniki:
pół szklanki (ok.110 g) suchej fasoli jaś*
2 spore cebule
4 suszone śliwki
przyprawy: 2 liście laurowe, 1 ziele angielskie, 1 jałowiec, 1 goździk, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżka dobrego sosu sojowego, sól i świeżo mielony czarny pieprz
masło klarowane do smażenia
Fasolę przelej wrzątkiem, odcedź, zalej świeżą wodą i mocz przez noc (albo przez 8 godzin w innej porze).
Do garnka wlej fasolę razem z wodą, w której się moczyła, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, zgnieciony jałowiec i goździk. Gotuj na średnim ogniu przez około 2,5 godziny. Kiedy fasola będzie prawie miękka, wsyp 1/3 łyżeczki soli i gotuj już do miękkości, po czym odcedź i pozbądź się przypraw. Odstaw do ostygnięcia.
Zimną fasolę zmiksuj z dodatkiem majeranku i sosu sojowego.
Cebulę obierz i posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego i zrumień na nim cebulę.
Połącz cebulę i fasolę, zmiksuj. Jeśli uzyskana pasta jest zbyt sucha, to stopniowo dolewaj wody, aż uzyskasz pożądaną konsystencję.
Śliwki pokrój na mniejsze kawałki i krótko zmiksuj je z fasolą. Dopraw całość do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wstaw do lodówki na godzinkę, żeby smaki się przegryzły a konsystencja „okrzepła”.
Zajadaj na domowym chlebie z ogórkiem kiszonym, albo paluchem ze słoika (forma preferowana przez Głodzillę).
*w oryginale 1 puszka fasoli lub półtorej szklanki ugotowanej fasoli
Related Posts
Domowy pasztet
Pasta jajeczna
Fasolka po bretońsku
Szynka wieprzowa z cebulkami pieczona w piwie
Pieczony boczek z oregano
Źródło:http://agatagotuje.pl/wegetarianski-smalec