Wykonanie
Pieczona
dynia to prawdziwe dobrodziejstwo. To piękne, choć mdłe w smaku warzywo po kilkudziesięciu minutach w piekarniku zmienia się w istne cudo, którym ostatnio nie potrafię się przejeść.Dodaję ją do
makaronu, robię naleśniki, piekę pasztet, a czasem pałaszuję prosto z blachy, posypaną
solą i
pieprzem.Pasztet z pieczonej dyni najbardziej smakuje mi na
razowym chlebie, z
suszonymi pomidorami. Po raz pierwszy przyrządziłam go w zeszły weekend, ale zasmakował mi na tyle, że wczoraj upiekłam znowu. Tym razem w dwóch małym keksówkach - jedną podjadam na bieżąco, druga, zamrożona, czeka na cięższe chwile, gdy nie
będę już mogła poświęcić tyle czasu na przesiadywanie w kuchni co teraz.Składniki (na keksówkę o długości 30-35 cm):700 g upieczonej dyni*200 g
czerwonej soczewicy (waga przed gotowaniem)100 g
kaszy jaglanej (waga przed gotowaniem)1 duża
cebula3 łyżki
oleju2
liście laurowe2 ziarna
ziela angielskiego1 łyżeczka
curry w proszku1 łyżeczka kuminu1 łyżka słodkiej pasty
chilli (opcjonalnie)2 łyżki
sosu sojowego1 łyżeczka świeżo zmielonego
zielonego pieprzu4 łyżki
mąki ziemniaczanej3 łyżki
płatków owsianych3 łyżki
bułki tartejszczodra garść pestek
słonecznika + trochę do posypania wierzchu
natka pietruszki, posiekana2
marchewkisól do smakuWykonanie:
Soczewicę i
kaszę jaglaną ugotować.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na
oleju razem z
zielem angielskim i liśćmi laurowymi ( po smażeniu ziele i liście usunąć).Wszystkie składniki (oprócz
marchewek) umieścić w misce i zmiksować chwilę blenderem. Masa nie będzie gładka.Keksówkę wysmarować
olejem i posypać
bułką tartą, wyłożyć do niej zmiksowaną masę, w środek wetknąć dwie
marchewki (mają one tworzyć jedną linię), a wierzch posypać
pestkami słonecznika.Piec w 180 stopniach 45-60 min, aż patyczek wetknięty w środek będzie suchy.Smacznego!*Taką ilość pieczonej dyni otrzymałam z 2 kg dyni świeżej. Przekroiłam ją na pół, wydrążyłam środek z pestkami, a resztę warzywa pokroiłam na półksiężyce. Poukładałam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam 25 min. w 200 stopniach, aż warzywo zmiękło. Kiedy
dynia nieco ostygła, obrałam ją ze skórki palcami.