ßßß Cookit - przepis na WEGAŃSKI PASZTET Z PIECZONEJ DYNI, SOCZEWICY I KASZY JAGLANEJ

WEGAŃSKI PASZTET Z PIECZONEJ DYNI, SOCZEWICY I KASZY JAGLANEJ

nazwa

Wykonanie

Pieczona dynia to prawdziwe dobrodziejstwo. To piękne, choć mdłe w smaku warzywo po kilkudziesięciu minutach w piekarniku zmienia się w istne cudo, którym ostatnio nie potrafię się przejeść.
Dodaję ją do makaronu, robię naleśniki, piekę pasztet, a czasem pałaszuję prosto z blachy, posypaną solą i pieprzem.
Pasztet z pieczonej dyni najbardziej smakuje mi na razowym chlebie, z suszonymi pomidorami. Po raz pierwszy przyrządziłam go w zeszły weekend, ale zasmakował mi na tyle, że wczoraj upiekłam znowu. Tym razem w dwóch małym keksówkach - jedną podjadam na bieżąco, druga, zamrożona, czeka na cięższe chwile, gdy nie będę już mogła poświęcić tyle czasu na przesiadywanie w kuchni co teraz.
Składniki (na keksówkę o długości 30-35 cm):
700 g upieczonej dyni*
200 g czerwonej soczewicy (waga przed gotowaniem)
100 g kaszy jaglanej (waga przed gotowaniem)
1 duża cebula
3 łyżki oleju
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka curry w proszku
1 łyżeczka kuminu
1 łyżka słodkiej pasty chilli (opcjonalnie)
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka świeżo zmielonego zielonego pieprzu
4 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki płatków owsianych
3 łyżki bułki tartej
szczodra garść pestek słonecznika + trochę do posypania wierzchu
natka pietruszki, posiekana
2 marchewki
sól do smaku
Wykonanie:
Soczewicę i kaszę jaglaną ugotować. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi ( po smażeniu ziele i liście usunąć).
Wszystkie składniki (oprócz marchewek) umieścić w misce i zmiksować chwilę blenderem. Masa nie będzie gładka.
Keksówkę wysmarować olejem i posypać bułką tartą, wyłożyć do niej zmiksowaną masę, w środek wetknąć dwie marchewki (mają one tworzyć jedną linię), a wierzch posypać pestkami słonecznika.
Piec w 180 stopniach 45-60 min, aż patyczek wetknięty w środek będzie suchy.
Smacznego!
*Taką ilość pieczonej dyni otrzymałam z 2 kg dyni świeżej. Przekroiłam ją na pół, wydrążyłam środek z pestkami, a resztę warzywa pokroiłam na półksiężyce. Poukładałam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam 25 min. w 200 stopniach, aż warzywo zmiękło. Kiedy dynia nieco ostygła, obrałam ją ze skórki palcami.
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2015/10/weganski-pasztet-z-pieczonej-dyni.html