Wykonanie
Kasza gryczana zawsze kojarzyła mi się z mięsnym sosem. Tylko w takiej formie zapamiętałam ją z dzieciństwa. I szczerze mówiąc nigdy nie należała do moich ulubionych potraw, zawsze jej smak mnie trochę odstraszał. Po latach jednak coś się zmieniło i teraz mogłabym się nią ciągle zajadać. I dobrze, bo to jedna z najbardziej wartościowych
kasz, bogata w
białko, witaminy z grupy B i
sole mineralne.Dziś podaję Wam prosty przepis na odczarowanie
kaszy gryczanej, z kolorowymi warzywami w
curry. Pamiętajcie, że
kasza palona (prażona) ma bardziej wyrazisty, charakterystyczny smak goryczki (co nie dla wszystkich jest zaletą), ale niepalona z kolei jest zdrowsza. Wybierajcie więc częściej niepaloną, a od święta tę pierwszą :)Składniki (2 porcje):100 g
kaszy gryczanej (najlepiej niepalonej)1
czerwona papryka1
zielona papryka1
marchew1
czerwona cebula2 ząbki
czosnkukawałek
pora (ok. 80 g)1-2 czubate łyżeczki
przyprawy curry1/3 łyżeczki
cynamonusól,
pieprzpół szklanki
wodyewentualnie
natka pietruszki do posypaniakilka kropli oleju/masło klarowane1. Wypłucz
kaszę, następnie gotuj ją pod przykryciem (nie rozgotuj, ponieważ będzie się jeszcze chwilę dusiła z warzywami).
Kasza palona potrzebuje kilku minut, niepalona trochę więcej.2.
Cebulę pokrój w drobną kostkę,
pora natomiast w półksiężyce. Wrzuć je na patelnie z kilkoma kroplami
oleju. Po chwili dodaj posiekany
czosnek,
curry,
cynamon,
sól i
pieprz.3. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę
marchew, zalej
wodą i duś pod przykryciem aż
marchew LEKKO zmięknie (nie powinna być zbyt rozgotowana- raczej lekko chrupiąca).4. Dodaj drobno pokrojone
papryki i ugotowaną
kaszę, duś jeszcze ok. minutę, góra dwie. Najlepiej, żeby warzywa pozostały lekko twarde.5. Posyp ulubionymi
ziołami przed podaniem.Energia(1 porcja)
BiałkoTłuszczWęglowodanyBłonnik218 kcal8 , 9 g3 , 1 g45 , 3 g7 , 7 g