Wykonanie
Dzisiaj przedstawiam sycącą propozycję obiadową. Wyszła mi cała duża patelnia.Warzywa można wkroić dowolne - u mnie
papryki,
marchewka,
cebula i obowiązkowo
czosnek.Do tego
curry i
cynamon! Pyszne połączenie, polecam.Całość zwieńczona została
natką pietruszki (której na foto nie widać).PS. Oczywiście można dodać
mięso, czy to
kurczak czy to
indyk, a może najdzie Was na jeszcze coś innego? :)Co trzeba?1 woreczek
kaszy gryczanej ( u mnie palona)1
papryka zielona1
papryka czerwona1
czerwona cebula1 -2
marchewki3 ząbki
czosnku2 czubate łyżeczki mielonej
curry1 łyżeczka mielonego
cynamonu1-1,5 szklanki
wodysól,
pieprztłuszcz do smażeniaopcjonalnie: zielona
natka pietruszkiCo i jak?
Kaszę gotować 10 min (ma być krócej niż zalecany czas na opakowaniu), coby jej nie rozgotować.Ostudzić, odstawić.
Cebulę drobno posiekać, krótko przysmażyć, dodać posiekany
czosnek,
sól,
pieprz,
cynamon i
curry.
Marchewki pokroić w drobną kostkę, dorzucić do reszty, wlać
wodę, dusić do momentu aż
marchewka będzie już lekko miękka.Następnie dodać pokrojone (również drobno)
papryki oraz
kaszę.Całość wymieszać, dusić ze sobą ok 10 minut, aż warzywa
będę miękkie, ale nie rozgotowane - mają być chrupkie.Posypać
zieleniną i wcinać.Najlepiej smakuje na ciepło.Smacznego!