ßßß
Składniki:1. Farsz– opakowanie szpinaku mrożonego– pół kostki sera białego półtłustego– 1 mała cebula– łyżka masła– sól, pieprz, maggi– ząbek czosnku2. Ciasto– 500 g mąki– 2 łyżki masła– szklanka ciepłej wody– szczypta soliPrzygotowanie:Farsz:* Szpinak rozmrażamy na patelni, na łyżce masła. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę i zeszkloną cebulkę, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i maggi. Studzimy.* Gdy szpinak wystygnie, mieszamy go z serem białym.Ciasto:* Do ciepłej wody wrzucamy 2 łyżki masła i mieszamy by nam się rozpuściło.* Do miski wsypujemy mąkę z solą i wlewamy do niej naszą wodę z masłem.Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na stolnicę podsypaną mąką. Wyrabiamy ciasto rękoma do momentu gdy powstanie nam gładkie, elastyczne ciasto.* Gotowe ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około pół godziny w ciepłe miejsce by odpoczęło.* Gdy nasze ciasto odpocznie, na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy 1/3 część ciasta ( reszta czeka przykryta ściereczką, by nie wyschła ) na placek grubości 1mm, szklanką wycinamy krążki.* Na każdy krążek nakładamy łyżeczkę farszu i sklejamy dowolną techniką.* W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli. Partiami wkładamy pierogi i delikatnie mieszamy.Gotujemy ok. 4 min od wypłynięcia, następnie wyjmujemy łyżką cedzakową.Kategorie: