16 grudnia, 2013 by Magdalena Tomaszewska-BolałekI kolejne nawiązanie do piernika . Tym razem zapraszam na korzenne babeczki z kremem kakaowym.Świąteczne babeczki korzenne z kremem kakaowym – przepis (12 babeczek o średnicy 5 cm):270 g mąki pszennej130 g cukru + 30 g cukru170 g jogurtu naturalnego12 g masła2 jajka2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia4-5 łyżek przyprawy korzennej2-3 płaskie łyżki kakao150 g mascarpone200 g śmietany kremówkiposypkaMasło rozpuszczamy w misce po czym dodajemy do niego jajka, cukier, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną oraz jogurt. Dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy mąkę i lekko mieszamy. Przekładamy masę papilotek i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 20-23 minuty. Po wyjęciu z piekarnika babeczki zostawiamy do ostudzenia. Śmietanę ubijamy z 30 gramami cukru. Następnie dodajemy mascarpone i kakao. Dokładnie mieszamy. Przy pomocy szprycy lub łyżki nakładamy krem na babeczki. Na koniec posypujemy babeczki posypkami.Podobne wpisyŚwiąteczne babeczki z makiem i suszoną śliwką ozdobione lukrem plastycznymKrem piernikowyBabeczki herbaciane z szarym kremem sezamowymDelikatny mus czekoladowy z chilliRolada biszkoptowa makowiec