Wykonanie
Sherbet, sharbat, şerbet czy
sorbet to nazwy w różnych językach odnoszące się do
napojów na bazie
syropów,
owoców, przypraw i kwiatów. Najczęściej podaje się je na zimno. Czasem też przybierają formę deseru ze śniegiem czy pokruszonym
lodem. Jedne z pierwszych wzmianek o tym napitku pochodzą z około XII wieku z Persji. Współcześnie
pije się je
między innymi w: Indiach, Bangladeszu, krajach arabskich czy Turcji. Szczególnie sławne były te przygotowywane w Imperium Osmańskim, a wspominał o nich nawet Byron. Anglicy wyjątkowo lubili orientalne pachnące kwiatami i
owocami smaki. Zwyczaj picia sherbetów był bardzo popularny na Wyspach Brytyjskich w połowie XVII wieku. Jak tylko zaczną kwitnąć róże umieszczę na blogu przepis na sherbet z
płatków róż, a wszystkich już spragnionych orientalnych smaków zapraszam na lekki
napój na bazie soku z
owoców dzikiej róży i
cytryny.1 litr schłodzonej
wody25-30 ml
syropu z
owoców dzikiej róży10 ml
wody różanejsok z jednej
cytrynyopcjonalnie
lód i liście świeżych
ziółDo dzbanka wlewamy
syrop z dzikiej róży oraz
sok z cytryny. Dolewamy
wodę. Dokładnie mieszamy. Możemy dodać kostki
lodu i świeże liście
ziół. Sherbet najlepiej smakuje mocno schłodzony.