Wykonanie
Dawno nie robiłam sernika . Jesienią bardziej trafiają w mój gust korzenne smaki, więc po przerwie przygotowałam ciasto z
cynamonową nutą i dodatkową warstwą
czekolady ukrytą tuż nad
ciasteczkowym spodem. Wybrałam też nieco inną formę podania, a mianowicie wycięłam kawałki sernika przy pomocy wykrawaczki.Przepis na sernik
miodowy z
orzechami laskowymi :Spód:180 g jasnych
ciastek80 g
masłaMasło rozpuszczamy w misce, a gdy jest już płynne dodajemy do niego przemielone w blenderze
ciastka. Całość dokładnie mieszamy. Mieszaninę przesypujemy do formy o średnicy 28 centymetrów wysmarowanej
masłem.Masa serowa:1000 g
sera do serników150 g
cukru150 ml
śmietany kremówki 30%3-4 czubate łyżeczki
kakao130-150 g posiekanej
gorzkiej czekolady3
jajka3 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki ekstraktu
waniliowego3 łyżeczki
cynamonuSpód sernika posypujemy posiekaną
gorzka czekoladą.
Ser,
cukier,
jajka,
mąkę ziemniaczaną,
cynamon, ekstrakt
waniliowy i kremówkę wrzucamy do miski po czym całość miksujemy mikserem na gładką masę. 3/4 masy przelewamy na uprzednio przygotowany spód, do pozostałej części dodajemy
kakao i dokładnie mieszamy. Masę
kakaową wylewamy na wierzch ciasta tworząc dowolne wzorki, a następnie wstawiamy sernik na 65-70 minut do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Kiedy sernik ostygnie wycinamy z niego kawałki przy pomocy wykrawaczki.